Tradycyjna kuchnia koreańska: Oi naengguk

W upalne dni nie ma nic lepszego jak chłodnik. Zimne zupy to nie jest wyłącznie nasz wynalazek. Termin naengguk stosowany jest w odniesieniu do wszystkich rodzajów tzw. zimnych guk (zup) w kuchni koreańskiej i oczywiście spożywa się je głównie latem. Nie wiem, jak u nas, w Polsce, ale w Korei znane są one już od… XII wieku. Pierwszy historyczny przepis na naengguk pojawił się w wierszu napisanym przez Yi Gyu-bo, wysokiej rangi oficera służącego na dworze królestwa Goryeo (Koryo – 918-1392) i jest to zupa przygotowana z niewystępującego niestety w Europie płoczyńca (roślina wodna).

Naengguk ma niezliczoną ilość odmian. Sporządza się ją m.in. z wodorostów wakame, ogórka, dymki, kapusty pekińskiej. W każdym z tych rodzajów chodzi oczywiście o główny składnik. Ale mogą być również naengguk na bazie kurczaka lub soi.

My zajmiemy się tą z ogórków. Przede wszystkim dlatego, że jest ich obecnie w bród oraz jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Nie ukrywam, żę oi naengguk jest moją ulubioną. Przede wszystkim ze względu na charakterystyczny smak głównego składnika – ogórków. A więc do dzieła.

naengguk0Do przygotowania oi naengguk potrzebujemy (podane składniki to z reguły porcja na dwie osoby, im więcej, tym te ulegają oczywiście zmianie; poza tym kiedy eksperymentujemy, znajdujemy ten smak, który nam najbardziej odpowiada):

  • 200 g ogórków;
  • 2 ząbki czosnku;
  • strąk zielonej papryki chili;
  • strąk czerwonej papryki chili;
  • pęczek grubego szczypioru (wystarczy kilka traw);
  • 1 ½ łyżki octu winnego;
  • łyżeczkę soli;
  • łyżkę sosu rybnego;
  • dwie łyżeczki cukru;
  • biały sezam;
  • 1 ½ szklanki , przegotowanej, ostudzonej wody;
  • kostki lodu.

Oi naengguk przyrządzamy w sposób następujący:

naengguk11. Ogórki kroimy w plasterki (te cienkie; te grubsze najpierw ukośnie w większe plastry a potem w paski). Ząbki czosnku rozdrabniamy w drobną kosteczkę. Kroimy drobno szczypior. Z zielonej papryczki chili usuwamy pestki i drobno kroimy.

naengguk22. Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia.

naengguk33. Czerwoną papryczkę chili oczyszczamy z pestek (chyba że ktoś lubi potrawy ostre) i drobno kroimy. Nie dodajemy do składników, gdyż będzie służyła jako garnish.

naengguk44. Składniki zupy uzupełniamy o sos rybny, sól, cukier, ocet i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę i ponownie mieszamy.

naengguk55. Rozkładamy do naczyń i uzupełniamy kostkami lodu. Na wierzch posypujemy ziarnami białego sezamu i pokrojoną czerwoną papryczką chili. To wszystko!

Proste, prawda. Oi naengguk podajemy z ryżem, ale oczywiście nie zimnym:) Przetestowałem; znakomita zupa jako uzupełnienie nie tylko domowej kuchni w upalne lato, ale również jako rewelacyjna przekąska do alkoholu. Ale to już tak zupełnie na marginesie. Zamiast ogórka, jako składnika podstawowego możemy oczywiście użyć np. kapusty pekińskiej, którą musimy wpierw drobno pokroić. Zwolennicy tradycyjnych, naszych chłodników, mogą również dodać jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę. Właściwie znając podstawowy przepis możemy bawić się i wymyślać nasze własne z różnymi składnikami.

요리

PolecaMY również:

Tteokbokki, Dubujorim, Dakkangjung, Ojingeo bokkeum, Japchae, Bulgogi