Nie wstydźmy się polskiej kuchni: Grzybek jajeczny

Miałem kiedyś w Rawie Mazowieckiej dziewczynę. I z największym sentymentem wspominam śniadania przygotowywane przez niedoszłą teściową. A zwłaszcza grzybek z jajek. Tak go tam nazywano. Znakomita gospodyni nauczyła mnie, jak go przyrządzać. Choć to jedno przetrwało sercowy zawód. Potrawa bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, za to niezwykle sycąca. Akurat na śniadanie przed całym dniem w pracy lub na plaży…

OLYMPUS DIGITAL CAMERADo przygotowania grzybka z jajek potrzebujemy:

  • 2 jajka (porcja dla jednej osoby);
  • 2 łyżki maki;
  • szklanka mleka;
  • szczypta proszku do pieczenia;
  • szczypta (lub trochę więcej) soli;
  • tłuszcz do smażenia

Grzybka z jajek przygotowujemy w sposób następujący:

  1. Do większego naczynia niż szklanka wlewamy szklankę mleka, dodajemy 2 łyżki mąki, jajka, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Na większej patelni rozgrzewamy tłuszcz (dość mocno) i wlewamy naszą masę.
  3. Teraz musimy trochę uzbroić się w cierpliwość; masę, która stopniowo się ścina, przesuwamy na boki, dając szansę tej z wierzchu, która spokojnie czeka na swoją kolej.
  4. Kiedy masa ścięła się już prawie cała, przewracamy nasz placek na drugą stronę; ja robię to przy pomocy talerza, na którzy przerzucam placek, a potem zsuwam do z powrotem na patelnię.
  5. Przykrywamy patelnię pokrywką i dopiekamy 2-3 minut; nie zaglądamy w międzyczasie, aby placek nie opadł.
  6. Podajemy z równego rodzaju dżemami, konfiturami, powidłami i czym jeszcze tylko możemy wymyślić.

Placek w takiej postaci można jeść na słodko i na ostro, wszystko zależy od naszych upodobań. Oczywiście ewentualny sos musimy przygotować wcześniej. Eksperymentowałem z grzybowym i ostrym pomidorowym. Pamiętajmy jednak, że nie może go być za dużo, żeby nie „zabić” smaku samego grzybka.

SMAKOSZ

PolecaMY również:

Kotlet wieprzowy niekoniecznie schabowy, Dodatki z ogórków i pomidorów, Domowy smalec ze skwarkami, Kalafior z wody, Placki ziemniaczane, Kapusta z wody ze skwarkami, Sztuka mięsa w sosie chrzanowym, Żurek na zakwasie