Nie wstydźmy się polskiej kuchni: Dodatki z ogórków i pomidorów

Ile razy idę (nie jest znowu to tak często) na miasto na obiad ze znajomym, to mam ochotę zamówić w ramach surówki mizerię, albo zwykłe pomidory z cebulką. Najczęściej słyszę wtedy: – Nie ma, za to polecam cały wybór sałatek z kapusty i różnych mieszanek… W latach dzieciństw pamiętam, że czasem dostawałem wysypki na widok mizerii, a pomidory niezmiennie gościły latem przy prawie każdej kolacji o śniadaniu nie wspominając. Teraz mamy wysyp surówek, które właściwie są daniami samymi w sobie, bo i tak duże, i tyle składników, że „przebicie się” przez nie graniczy niemal z cudem. A gdzie nasze ukochane ogórki i pomidory?
Mizeria
Potrzebujemy:
- ogórki (zależnie na ile osób, tyle i sztuk; ja uwielbiam, więc co najmniej po dwa średnie „na głowę”);
- śmietanę (preferuję 18 proc., bo ogórki i tak „puszczą” sok, więc ją rozrzedzą);
- przyprawy (i tu cała filozofia, bo można i na słodko i na ostro); sól, pieprz, cukier.
I do dzieła:
- Ogórki myjemy i obramy.
- Kroimy w drobne (cienkie) plasterki.
- Przekładamy do naczynia.
- Na słono: posolić, popieprzyć, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać.
- Na słodko: śmietanę posłodzić (sprawdzić, czy smak odpowiada) i zalać nią ogórki.
Proste, prawda. I jakie dobre. Najbardziej lubię na koniec wypijać pozostałości śmietany. Lekki posmak ogórków i, zależnie od przyprawy, rewelacyjna śmietanka…
Pomidory z cebulką (i śmietaną)
- pomidory (dwa średnie na głowę);
- cebulę (1-2 średnie);
- przyprawy: sól, pieprz;
- śmietana (18 proc. bo i tak zmiesza się z sokiem z pomidorów) dla smakoszy.
I do dzieła:
- Pomidory kroimy w plasterki (nie za cienkie, nie za grube).
- Cebulę kroimy w drobniutką kostkę.
- Plasterki pomidorów układamy w rozetę na talerzu, zmniejszającą się do jego środka.
- Posypujemy cebulą.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- A teraz łasuchy mogą całość polać delikatnie śmietaną.
Kiedy po długim dość czasie przygotowałem je w ten sposób w domu, rodzina wprost oszalała… Ile to czasu minęło, kiedy ostatni raz jedliśmy je podane w taki sposób? Szkoda gadać. Nie wysilajmy się więc na cudowne mieszanki 54 składników, aby otrzymać coś, co teraz akurat jest niby modne według specjalistów jedzenia w super ekskluzywnych knajpach. Mizeria i pomidory z cebulą są po prostu niezastąpione…
SMAKOSZ
PolecaMY również:
Domowy smalec ze skwarkami, Kalafior z wody, Placki ziemniaczane, Kapusta z wody ze skwarkami, Sztuka mięsa w sosie chrzanowym, Żurek na zakwasie