Owce na bazaltowych szczytach

Wystrzeliwujące z wody kilkusetmetrowe klify, spadające wprost do oceanu wodospady, malownicze fiordy, dachy domów pokryte trawą i wszędobylskie owce, których jest tu więcej niż ludzi. Zjawiskowy archipelag 18 wulkanicznych wysp pośrodku północnego Atlantyku uznany został przez National Geographic za najbardziej niepowtarzalne krajobrazowo wyspy na ziemi. I to wszystko blisko, zaledwie kilka godzin lotu z Polski.
Wyspy Owcze wyglądające jak sterczące z Atlantyku szczyty Tatr to świetne miejsce na wspaniałe trekingi w najbardziej spektakularnych plenerach na świecie. Enniberg na Na wyspie Vi?oy to jeden z najwyższych klifów w Europie, którego skalna ściana ma wysokość 754 metry. Najwyższym wzniesieniem archipelagu jest Slattaratindur, 880 metrów n.p.m. Jest tu 340 szczytów, z których dziesięć przekracza 800 n.p.m. W sezonie przyjeżdża tu mnóstwo miłośników ptaków, którzy mogą zaobserwować 305 gatunków osiadłych i mnóstwo rzadkich ptaków migrujących. Trzy najbogatsze w awiofaunę wyspy Mykines, Skúvoy  i Nólsoy objęte są międzynarodową konwencją chroniącą najcenniejsze miejsca gniazdowania ptaków na świecie. Najbardziej znanym i wypatrywanym gatunkiem są maskonury, zabawne ptaki przypominające nieco papugi. Na wyspie Mykines zobaczyć można miejsca gniazdowania tysięcy maskonurów.
Zasiedlone niegdyś przez Wikingów a należące od 1380 roku do Danii Wyspy Owcze zamieszkuje 52 tysiące Farerów i prawie dwa razy tyle owiec. Można tu dopłynąć promem Norröna, pływającym na najdłuższej linii promowej świata, lub przylecieć samolotem Atlantic Airways z Kopenhagi.
Kuchnia farerska może zaskoczyć. Do lokalnych przysmaków należy, marynowana głowa owcy, suszona na wietrze ryba, wędzony maskonur czy pieczony wieloryb, algi o aromacie trufli czy surowy jeżowiec – miejscowe frutti di mare; to tylko niektóre atrakcje farerskiej kuchni. Ale są także mniej hardkorowe dania jak zupa curry z rybą i brzoskwiniami, bulion z kluseczkami i kuleczkami mięsnymi, rybne pulpety czy frykadele, zapiekanka mięsna, do tego sałatka z marchwi z owocami a na koniec deser rabarbarowy z sosem waniliowym.
Podczas pobytu na wyspach warto kupić sweter z miejscowej wełny o wspaniałych właściwościach izolacyjnych. Tutejsze wyroby wełniane są piękne i trwałe.
W przewodniku szczegółowo opisano wszystkie 18 wysp archipelagu. Unikalnym walorem tej książki są informacje z pierwszej ręki czyli od Sabiny Poulsen kilkanaście lat żyjącej na wyspach, doskonale znającej archipelag, miejscowe ciekawostki, anegdoty, legendy, zwyczaje i sprawdzone przepisy kulinarne na farerskie potrawy.
Ostatnio wykorzystując niesamowite krajobrazy Wysp Owczych nakręcono tu zdjęcia do najnowszego filmu o agencie 007 Jej Królewskiej Mości „Nie czas umierać” z Jamesem Bondem, w tej roli Daniel Craig (premiera w listopadzie 2020).
Autorzy: Sabina Poulsen, Polka mieszkająca na Wyspach Owczych prowadząca pensjonat Fjord Cottage w Soldarfjor?ur na wyspie Eysturoy oraz Sergiusz Pinkwart pisarz, podróżnik i przewodnik – autor 30 książek. Wydawca i redaktorka Magdalena Pinkwart, projekt  graficzny Katarzyna Trzeszkowska, korekta Małgorzata Domosławska, mapy Jakub Jakubowski a zdjęcia autorów oraz z zasobów Visit Faroe Island.
Wyspy Owcze Z pierwszej ręki; Sabina Poulsen i Sergiusz Pinkwart. Wydawnictwo LARA BOOKS Liverpool 2020 Wydanie I. 208 stron. Oprawa lakierowana, miękka. Cena 49 zł. ISBN  978-83-955818-0-9
Książkę można kupić na stronie internetowej owcze.com/owczy-sklep/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *