Akademia kimchi: Bomdong geotjeori

Zwana również „szybkim kimchi” lub „wczesnym kimchi”. Przyrządzana jest z młodej (zielonej, z zielonymi liśćmi) kapusty pekińskiej. Szybka, prosta i nie mniej smaczna. Znakomity dodatek właściwie do wszystkiego – jak to zwykle w przypadku kimchi bywa. Jedynym problemem u nas jest to, że młoda, zielona kapusta pekińska dostępna jest raczej w dużych główkach, a i przechowywać jej za długo nie można, bo najlepsze kimchi w tym przypadku jest z tej świeżej. Trzeba więc raczej przyjąć, że bomdong geotjeori przygotujemy jednorazowo dla większej liczby osób. Albo przechowywać ją będziemy przez dzień, dwa. Do roboty więc.

Do przygotowania bomdong geotjeori potrzebujemy:

  • główkę młodej, zielonej kapusty pekińskiej;
  • kilka ząbków czosnku;
  • sos sojowy;
  • sos rybny;
  • gochugaru (grubo zmielona czerwona papryka chili);
  • ocet ryżowy;
  • ziarna sezamu białego
  • sól morską;;
  • cukier.

Bomdong geotjeori przygotowujemy w sposób następujący:

1. Liście kapusty oddzielamy od korzenia, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.

2. W oddzielnym naczyniu mieszamy jedną łyżeczkę rozgniecionego czosnku, 4 łyżeczki gochugaru, łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli morskiej, dwie łyżeczki octu winnego i sosu rybnego oraz łyżeczkę sosu sojowego. Mieszamy dokładnie aż do połączenia składników. Próbujemy i ewentualnie uzupełniamy do smaku, który nam odpowiada.

3. Liście kapusty rozrywamy na mniejsze części (właściwie kęsy), układamy warstwami w naczyniu i skrapiamy sosem. Delikatnie mieszamy, aby sos dokładnie dotarł do wszystkich liści kapusty. Uwaga: kapusta nie może „pływać w sosie”.

4. Rozdzielamy bomdong geotjeori do mniejszych naczyń (po jednym na osobę) i przed podaniem posypujemy sezam

Bez kiszenia, bez czekania, bez wyczekiwania. Tak przyrządzone kimchi możemy podawać od razu na stół. Możemy to zrobić po 2 godzinach (zależy, ile czasu poświecimy na inne dania). Frajda jest nie mniejsza niż w tego kimchi „tradycyjnego”…

요리

PolecaMY również:

Kimchi godeungeo-tongjorim jjigaeKimchi nokdu bindaetteokKimchi jeonKimchi bokkeumbapBaek kimchiKimchi jjigaeChonggak kimchiPulgunmuu kimchiKaji kimchiNabak kimchiOisobagi kimchiPogi kimchiGeotjeori kimchiMul kimchiMu kimchiPa kimchi