Nie wstydźmy się polskiej kuchni: Kurczak duszony w śmietanie

Babcia często podejmowała nas tym daniem. Zwłaszcza w okolicy świąt. Kurczak w śmietanie bywał dość częstym „gościem” na wielkanocnym stole, a że to już niedługo, więc przypomniał mi się niemal na zawołanie. Potrawa bardzo łatwa w przygotowaniu i do tego nie jest czasochłonna. Rodzina śmieje się, że najdłużej „bawię się” z mięsem. Więc do roboty.
Do przygotowania kurczaka duszonego w śmietanie potrzebujemy:
- oczywiście mięso kurczaka (najczęściej używam ud i podudzi, w ogóle za piersiami nie przepadam);
- 1-2 cebule;
- główkę czosnku;
- dużą śmietanę (używam 18%)
- tłuszcz do smażenia;
- przyprawy (sól, pieprz i oczywiście te, które najbardziej lubimy).
Kurczaka duszonego w śmietanie przygotowujemy w sposób następujący:
- Części kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, solimy, pieprzymy i odstawiamy.
- W międzyczasie obieramy cebule i czosnek i kroimy je w grubą kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kawałki kurczaka do mocnego zarumienienia z każdej strony. Przekładamy do oddzielnego naczynia.
- Na tej samej patelni i tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone cebulę i czosnek. Kiedy już są zarumienione, dokładamy porcje kurczaka, podlewamy szklanka wody i dusimy przez kilkanaście minut.
- Odlewamy kilka łyżek wywaru z kurczaka i hartujemy nim śmietanę. Następnie wlewamy ją na patelnię. I to już koniec. Wystarczy tylko poczekać, aż śmietana odpowiednio zgęstnieje, a mięso kurczaka będzie zupełnie miękkie. I możemy pałaszować.
Tak przyrządzonego kurczaka babcia podawała z ziemniakami z wody. Oczywiście korzystała z drobiu domowego, czyli dość żylastego i twardego, który musiała najpierw dość długo dusić w samym wywarze, bez śmietany. Tę dodawała na samym końcu, dla dodania mięsu i sosowi odpowiedniego smaku. Za ziemniakami jako dodatkiem nie przepadam, więc wolę ryż, ale to już kwestia zupełnie indywidualna. Zwłaszcza jak ma się sprzęt do dotowania ryżu…
SMAKOSZ
PolecaMY również:
Placki ziemniaczane z dodatkami, Kiszka ziemniaczana, Makrela wędzona na zimno, Knedle ze śliwkami, Makaron z serem, Karp pieczony z nadzieniem, Pieczona gęś, Zapiekane ziemniaki, Grzyby marynowane, Śledzie marynowane na szybko, Ogórki konserwowe i kiszone, Ogórki małosolne, Chłodnik, Kurczak duszony w pomidorach, Ziemniaczane zrazy, Nadziewane kurze uda, Pokrzywa z makaronem, Nadziewane szyjki gęsie, Żeberka w kapuście, Flaki, Kluski śląski typow i nadziewane, Karp pieczony, Królik duszony w wiśniówce, Dżem z dyni, Pierogi z płuckami, Ryba po kaszubsku, Kopytka, Nóżki w galarecie, Babka ziemniaczana, Gołąbki z kaszą, Grzybek jajeczny, Kotlet wieprzowy niekoniecznie schabowy, Dodatki z ogórków i pomidorów, Domowy smalec ze skwarkami, Kalafior z wody, Placki ziemniaczane, Kapusta z wody ze skwarkami, Sztuka mięsa w sosie