Nie wstydźmy się polskiej kuchni: Kurczak duszony w śmietanie

Babcia często podejmowała nas tym daniem. Zwłaszcza w okolicy świąt. Kurczak w śmietanie bywał dość częstym „gościem” na wielkanocnym stole, a że to już niedługo, więc przypomniał mi się niemal na zawołanie. Potrawa bardzo łatwa w przygotowaniu i do tego nie jest czasochłonna. Rodzina śmieje się, że najdłużej „bawię się” z mięsem. Więc do roboty.

Do przygotowania kurczaka duszonego w śmietanie potrzebujemy:

  • oczywiście mięso kurczaka (najczęściej używam ud i podudzi, w ogóle za piersiami nie przepadam);
  • 1-2 cebule;
  • główkę czosnku;
  • dużą śmietanę (używam 18%)
  • tłuszcz do smażenia;
  • przyprawy (sól, pieprz i oczywiście te, które najbardziej lubimy).

Kurczaka duszonego w śmietanie przygotowujemy w sposób następujący:

  1. Części kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, solimy, pieprzymy i odstawiamy.
  2. W międzyczasie obieramy cebule i czosnek i kroimy je w grubą kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kawałki kurczaka do mocnego zarumienienia z każdej strony. Przekładamy do oddzielnego naczynia.
  4. Na tej samej patelni i tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone cebulę i czosnek. Kiedy już są zarumienione, dokładamy porcje kurczaka, podlewamy szklanka wody i dusimy przez kilkanaście minut.
  5. Odlewamy kilka łyżek wywaru z kurczaka i hartujemy nim śmietanę. Następnie wlewamy ją na patelnię. I to już koniec. Wystarczy tylko poczekać, aż śmietana odpowiednio zgęstnieje, a mięso kurczaka będzie zupełnie miękkie. I możemy pałaszować.

Tak przyrządzonego kurczaka babcia podawała z ziemniakami z wody. Oczywiście korzystała z drobiu domowego, czyli dość żylastego i twardego, który musiała najpierw dość długo dusić w samym wywarze, bez śmietany. Tę dodawała na samym końcu, dla dodania mięsu i sosowi odpowiedniego smaku. Za ziemniakami jako dodatkiem nie przepadam, więc wolę ryż, ale to już kwestia zupełnie indywidualna. Zwłaszcza jak ma się sprzęt do dotowania ryżu…

SMAKOSZ

PolecaMY również:

Placki ziemniaczane z dodatkamiKiszka ziemniaczanaMakrela wędzona na zimnoKnedle ze śliwkamiMakaron z seremKarp pieczony z nadzieniemPieczona gęś,  Zapiekane ziemniakiGrzyby marynowaneŚledzie marynowane na szybkoOgórki konserwowe i kiszoneOgórki małosolneChłodnikKurczak duszony w pomidorachZiemniaczane zrazyNadziewane kurze udaPokrzywa z makaronemNadziewane szyjki gęsieŻeberka w kapuścieFlakiKluski śląski typow i nadziewaneKarp pieczonyKrólik duszony w wiśniówceDżem z dyniPierogi z płuckamiRyba po kaszubskuKopytkaNóżki w galarecieBabka ziemniaczanaGołąbki z kasząGrzybek jajecznyKotlet wieprzowy niekoniecznie schabowyDodatki z ogórków i pomidorówDomowy smalec ze skwarkamiKalafior z wodyPlacki ziemniaczaneKapusta z wody ze skwarkamiSztuka mięsa w sosie