Tradycyjna kuchnia koreańska: Dok dori tang

Zaprzyjaźnieni Koreańczycy żartują, że jest to taki koreański rosół. Z tą różnicą, że – jeśli mają tylko okazję – testują na Polakach, czy są w stanie sprostać koreańskiej mocy ich potraw. Kiedy próbowałem jej pierwszy raz, wielokrotnie słyszałem pytanie: Czy nie jest za ostra? I chyba nie wierzono moim zapewnieniom, że absolutnie nie. Oczywiście nie wszyscy z nas mogą być tego zdania. Dlatego też proponowana poniżej wersja tego „rosołu” zakłada, że można jego moc osłabić (choćby przez dodanie sosu sojowego i cukru). Z pewnością jednak jest to dobra propozycja na chłodne popołudnie. A więc do roboty…

Do przygotowania dok dori tang potrzebujemy:

  • dwie połówki kurzej piersi (możemy oczywiście użyć też skrzydełek lub ud, właściwie nie ma różnicy);
  • kilka średniej wielkości ziemniaków;
  • pastę gochujang;
  • gochugaru – grubo mielone chili;
  • kilka ząbków czosnku.
  • 2-3 zielone papryczki chili;
  • pęczek szczypioru;
  • 2-3 małe cebule;
  • sos sojowy;
  • cukier;
  • Opcjonalnie: biała rzodkiew.

Dok dori tang przygotowujemy w sposób następujący:

1. Piersi kroimy w średniej wielkości kostkę.

2. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki.

3. Z gochujang, gochugaru, sosu sojowego, cukru, rozdrobniony ząbków czosnku przygotowujemy pastę. Proszę tylko uważać, bo może być ostra (dla niektórych za ostra), więc lepiej może za pierwszym razem poeksperymentować ze składnikami.

4. Kawałki kurczaka oraz pokrojoną cebulę mieszamy z przygotowaną pastą i odstawiamy na kilkanaście minut.

5. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą (niech ledwo je przykrywa i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut).

6. W międzyczasie myjemy, obieramy ziemniaki i kroimy je na dość spore kawałki. Papryczki chili myjemy i kroimy ukośnie na mniejsze kawałki. To samo robimy ze szczypiorem. (możemy też obrać i pokroić w pół talarki kawałek białej rzepy)

7. Chili i ziemniaki dodajemy do gotującego się mięsa i po kolejnych 20 minutach potrawa właściwie jest gotowa (ziemniaki powinny być lekko rozgotowane).

8. Przed podaniem możemy posypać porcje pokrojonym na kawałki szczypiorem. I oczywiście nie zapominamy o niezastąpionym ryżu.

Dok dori tang można przygotować prościej. Pastę sporządzamy tylko z gochujang i gochugaru. Można również nie dodawać zielnego chili oraz szczypioru. Musimy jednak brać pod uwagę, że wtedy nasza potrawa będzie o wiele bardziej ostrzejsza. Nie szkodzi więc na kolejnych etapach wywaru z „rosołu” popróbować…

요리사

PolecaMY również:

ChampongGodeungeojorimSamgyetangJokbalSamgyeopsal guiGalbiMusaengchaeDomi yangnyeom guiGodeungeo mujorimChamchijeonGodeungeo guiPpyeo haejanggukBaechu doenjang gukSoegogi mugukOi naeggukMiyeok gukSukju namulHobak namulGosari namulGaji namulMindeulle muchimKongnamul guk,  Gochu jangajjiTteokgukOi bokkeumJeyuk bokkeumHobakjeon 2HobakjeonJeonOi naenggukTteokbokkiDubujorimDakkangjungOjingeo bokkeumJapchaeBulgogi