Nie wstydźmy się polskiej kuchni: Placki ziemniaczane z dodatkami

Pamiętam babcine placki ziemniaczane. Robiła je zgodnie z zasadą, że jedzenia w kuchni nie powinno się marnować. Do ciasta na placki trafiały więc często pozostałości ze stołu. A to końcówki wędlin, czy pieczonych mięs, do tego np. grzyby i różnego rodzaju zioła. Nie gardziła też warzywami, których pojedyncze sztuki zawsze w kuchni się znajdowały. I powstawały w ten sposób małe cudeńka, których smak zdecydowanie był lepszy od czasem monotonnych placków z samego ciasta ziemniaczanego nawet przyprawionych cukrem, czy śmietaną.
Do przygotowania tych placków ziemniaczanych potrzebujemy:
- 1-1,5 kg ziemniaków;
- jedną dużą cebulę;
- kilka ząbków czosnku;
- 1-2 jajka;
- sól pieprz do smaku;
- ewentualnie 1-3 łyżki mąki;
- tłuszcz do smażenia;
- do tej klasyki możemy dodać: skrawki wędlin, pozostałości pieczonych/duszonych mięs, paprykę (kolor dowolny), kilka pieczarek, natkę pietruszki, małą marchewkę, mały por i co tam jeszcze mamy pod ręką…
Placki ziemniaczane z dodatkami przygotowujemy w sposób następujący:
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
- Co ziemniaków dodajemy obraną i starta cebulę oraz ząbki czosnku.
- Dodajemy rozbite jajka, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie (ma dużo „wody”), dodajemy mąkę i mieszamy.
- Dodatkowe składniki myjemy i oczyszczamy (jeśli tego wymagają) i dokładnie, drobno kroimy. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (musi być naprawdę gorący) i smażymy kolejne placki. I właściwie można już podawać.
Do tego rodzaju placków cukier i śmietana raczej nie pasują. Ale za to ostre (bardziej lub mniej) sosy jak najbardziej. Zresztą to już kwestia indywidualnego poczucia smaku. Kto jeszcze tej ziemniaczanej kombinacji nie próbował, polecam. Naprawdę warto…
SMAKOSZ
PolecaMY również:
Kiszka ziemniaczana, Makrela wędzona na zimno, Knedle ze śliwkami, Makaron z serem, Karp pieczony z nadzieniem, Pieczona gęś, Zapiekane ziemniaki, Grzyby marynowane, Śledzie marynowane na szybko, Ogórki konserwowe i kiszone, Ogórki małosolne, Chłodnik, Kurczak duszony w pomidorach, Ziemniaczane zrazy, Nadziewane kurze uda, Pokrzywa z makaronem, Nadziewane szyjki gęsie, Żeberka w kapuście, Flaki, Kluski śląski typow i nadziewane, Karp pieczony, Królik duszony w wiśniówce, Dżem z dyni, Pierogi z płuckami, Ryba po kaszubsku, Kopytka, Nóżki w galarecie, Babka ziemniaczana, Gołąbki z kaszą, Grzybek jajeczny, Kotlet wieprzowy niekoniecznie schabowy, Dodatki z ogórków i pomidorów, Domowy smalec ze skwarkami, Kalafior z wody, Placki ziemniaczane, Kapusta z wody ze skwarkami, Sztuka mięsa w sosie