Akademia kimchi: Kimchi godeungeo-tongjorim jjigae

Pod tą długą dość nazwą kryje się „gulasz z kimchi i makreli z puszki”. Danie bardzo proste w przygotowaniu, a co najważniejsze bardzo szybkie. Pod warunkiem oczywiście, że mamy kimchi (trochę już przefermentowane, jak zwykle przy gotowaniu na jego bazie wszelkich gulaszów) oraz makrelę w puszce. Z tą ostatnią może być problem, ale nie jest to produkt w Polsce nie do dostania. Gdyby jednak były problemy można ewentualnie zastąpić ją sajrą (ale w sosie własnym, nie w oleju).

Do przygotowania kimchi godeungeo-tongjorim jjigae potrzebujemy:

  • porcję starszego, podfermentowanego kimchi;
  • makrelę w puszce;
  • szczypior;
  • czerwoną papryczkę chili;
  • gochugaru (ostra papryka w proszku);
  • 2-3 ząbki czosnku (obranie i drobno pokrojone);
  • 1-2 ziemniaki (opcjonalnie);
  • 1 cebulę (opcjonalnie);
  • 1 białą rzodkiew (opcjonalnie).

Danie to przygotowujemy w sposób następujący:

1. Do garnka przekładamy kimchi (można je wcześniej rozdrobnić) zalewamy wodą i gotujemy kilka minut.

2. Dodajemy makrelę z puszki (razem z sokiem, zagotowujemy.

3. Dodajemy porcję gochugaru (lepiej na początek mniej; doprawić jeszcze zdążymy) i gotujemy razem około 10-15 minut.

4. W międzyczasie kroimy szczypior oraz czerwoną papryczkę chili na mniejsze kawałki.

5. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony szczypior i chili (dosłownie na minutę). Doprawiamy (możemy użyć soku z kimchi, gochugaru, ewentualni wody, aby rozcieńczyć) i podajemy.

To jest podstawowa wersja kimchi godeungeo-tongjorim jjigae. Ta „bogatsza” zawiera jeszcze cebulę (pokrojoną w półplasterki), oraz obrane i pokrojone na mniejsze (jeśli trzeba) kawałki ziemniaki oraz białą rzodkiew. Składniki te dodajemy od razu na samym początku do gotującego się kimchi i wiadomo, że wtedy proces ten będzie trwał trochę dłużej. Ale w sumie i tak całe przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 20 minut.

요리

PolecaMY również:

Kimchi nokdu bindaetteokKimchi jeonKimchi bokkeumbapBaek kimchiKimchi jjigaeChonggak kimchiPulgunmuu kimchiKaji kimchiNabak kimchiOisobagi kimchiPogi kimchiGeotjeori kimchiMul kimchiMu kimchiPa kimchi