Akademia kimchi: Geotjeori kimchi

W poprzednim odcinku naszej Akademii wspomniałem, że kimchi wspomaga działanie wszelkich cud diet. „Uderz w stół, a…” zainteresowane się odezwą. Zainteresowani również. Dostałem sporo próśb, aby rozszerzyć ten wątek. Co tu długo gadać? Jak już pisałem, kimchi wspomaga procesy trawienne, odkaża przewód pokarmowy. Skoro wspomaga, to trawimy lepiej, łatwiej, „śmieci” nie gnieżdżą się w nim. Widział ktoś grubą Koreankę? – to chyba najprostsza odpowiedź. A najlepsze jest to, że nie trzeba drastycznie zmieniać swoich przyzwyczajeń kulinarnych. Wystarczy do codziennego jadłospisu wprowadzić kimchi, do każdego posiłku po trochu i „z linią” nie ma problemu. U panów również…

A dzisiaj coś dla trochę bardziej wymagających, którzy stawiają sobie bardziej ambitne zadania.

geotjeori00Do przygotowania geotjeori kimchi potrzebujemy:

  • kapustę pekińską (Koreańczycy preferują tę z żółtymi już liśćmi, bardziej dojrzałą); w ilości ograniczeń żadnych nie ma – pamiętajmy, że kimchi znakomicie się przechowuje nawet przez długi czas;
  • jedną długą białą rzepę (rzodkiew); uwaga – nie jest niezbędna, ale nasz mistrz ją lubi, więc dlaczego nie;
  • czosnek (główka na jedną główkę kapusty);
  • 1 jabłko (na główkę kapusty);
  • 1 cebulę (na główkę kapusty);
  • imbir (połowa czosnku);
  • 1-2 pęczki szczypioru;
  • 2-3 papryczki czerwonej chili;
  • 2 średnie marchwie;
  • sól;
  • mąkę ryżową (może być ziemniaczana);
  • papryka słodka w proszku;
  • sos rybny;
  • cukier;
  • ziarna sezamu.

Geotjeori kimchi przyrządzamy w sposób następujący:

geotjeori011. Liście kapusty kroimy najpierw wzdłuż, a potem po skosie na średnie kawałki. Zasypujemy solą (nie żałujemy), mieszamy i zalewamy wodą. I dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok i czekamy, aż opadnie (będzie to sygnał, że zmiękła). Rzepę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

geotjeori022. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Imbir obieramy i kroimy na małe kawałki.

3. Cebulę obieramy i kroimy na małe kawałki, Czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki. A potem wszystko razem miksujemy na pastę.

geotjeori044. W garnuszku zagotować dokładnie mieszając 3 łyżki wody z 3 łyżkami mąki. Studzimy.

geotjeori055. Szczypior kroimy na kawałki, ok. 5 cm długości. Papryczki kroimy na drobniutkie paseczki. Marchew kroimy w poprzek i w drobne paseczki.

geotjeori066. Do przestudzonej (chłodnej) mączki dodajemy zmiksowany z imbirem, cebulą i jabłkiem czosnek i mieszamy. Dodajemy paprykę w proszku (filiżanka na jedną kapustę) i mieszamy.

geotjeori077. Dodajemy sos rybny (szklanka na główkę kapusty) i mieszamy. Na koniec odrobina cukru. Mamy już nasz sos, który będziemy używać do kapusty i warzyw. Teraz jest też ostatnia chwila, aby go przyprawić na swoją modłę. Zasada jest jednak jedna – ten rodzaj kimchi charakteryzuje się dużą solnością (im bardziej tym smaczniejsza).

geotjeori088. Sprawdzamy, czy kapusta odpowiednio „nabrała” soli. Obowiązuje zasada, że kapusta i sos powinny mieć zbliżoną słoność (wiem, brzmi to strasznie). Kapusta nie powinna być mniej słona od sosu i odwrotnie. Jeśli mają zbliżoną robimy dalej, jeśli nie, możemy jedno lub drugie dosolić (kapustę solą, sos – sosem rybnym). Gotową kapustę opłukujemy z zasolonej wody (minimum dwukrotnie) i dodajemy do niej pokrojone wcześniej warzywa (marchew, szczypior, papryczkę, rzepę). Mieszamy. Dodajemy nasz przygotowany specjalnie sos i dokładnie mieszamy. Dosypujemy ziaren sezamu i ponownie dokładnie mieszamy.

9. Teraz to już tylko pozostaje delektować się i delektować.

Jak większość koreańskich dań nieodzownym dodatkiem jest ryż – azjatycki chleb. Gotowany bez przypraw, taki zwykły, naturalny. Zawsze możemy zmieszać go z sosem z dania, w tym przypadku z kimchi. Geotjeori – podobnie jak inne prezentowane w „Akademii” przepisy na kimchi – nie wymaga kilkutygodniowego okresu kiszenia, nawet kilkudniowego. Przyrządza się je szybko, za to stać może w lodowce długo. I z czasem tylko zyskuje na wartości, bo dalej się kisi…

요리사

PolecaMY również:

Mul kimchi, Mu kimchi, Pa kimchi