Tradycyjna kuchnia koreańska: Godeungeo gui

Korea rybami stoi. I chyba nie ma się co dziwić. U nas kiedyś było podobnie. Tzn. może takiej ilości w różnorodności nie mieliśmy, ale było ich dużo i na dodatek rodzimych, a nie wszech panującego łososia szprycowanego antybiotykami i innymi chemikaliami. A choćby taka makrela, zupełnie u nas niedoceniana. A znajdziemy w prawie każdym sklepie rybnym. I oczywiście nie chodzi o tę wędzoną. Na dodatek z ich świeżością nie powinno być też problemu. A z makreli można zrobić prawdziwe cudeńko. I jeszcze jeden plus; praktycznie nie ma ości. A przygotowane z na z niej potrawa może stanowić zarówno danie główne jak i dodatek do pełnego niespodzianek spotkania ze znajomymi. A więc do dzieła…

Do przygotowania godeungeo gui potrzebujemy:

  • świeżą większą makrelę (licząc po sztuce na osobę);
  • sól morską;
  • mąkę;
  • tłuszcz do smażenia (jeśli oczywiście nie ma jeszcze sezonu na grilla).

A przygotowujemy ją w sposób następujący:

1. Sprawiamy rybę najpierw ją patrosząc a potem przekrawając wzdłuż dokładnie według kręgosłupa razem z głową. I dokładnie myjemy. Jeśli uważamy, że tak przygotowana ryba jest za duża (na przykład nie zmieści się nam na patelni; z grillem nie ma tego problemu) możemy ją oczywiście przepołowić, a nawet podzieli na mniejsze porcje. Wszystko według uznania. Dokładnie myjemy, odsączone z wody i posypujemy solą morską od strony mięsa.

2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. W międzyczasie prószymy z obu stron kawałki ryby mąką (czynność zbędna w przypadku grilla) i smażymy po kilka minut do silnego przyrumienienia. I to już jest właściwie wszystko. Rybę można przekładać na talerz i podawać. Proste prawda.

Diabeł tkwi w szczegółach. I tak jak zauważycie powyżej ryba podana w całości (z resztkami łba na dodatek robi zupełnie inne wrażenie niż poporcjowana). No i to co jest chyba najważniejsza. Sama tak przygotowana maklera i tak jest już smaczna, ale możemy przecież ją dodatkowo „podrasować”. I tak: do mąki możemy dodać np. curry i mocno tę mieszaninę klepać wyłącznie od strony mięsa (od tej strony zaczynamy wtedy smażenie). Możemy również już gotową rybę posmarować przed podaniem sosem, a najlepiej przygotować ich kilka (np. ostry z gochugaru i doenjang, czy nawet rybny z dodatkiem pokrojonej papryczki chili i szczypiorku. Inwencja właściwie niczym nieograniczona…

요리사

PolecaMY również:

SamgyetangJokbalSamgyeopsal guiGalbiMusaengchaeDomi yangnyeom guiGodeungeo mujorimChamchijeonGodeungeo guiPpyeo haejanggukBaechu doenjang gukSoegogi mugukOi naeggukMiyeok gukSukju namulHobak namulGosari namulGaji namulMindeulle muchimKongnamul guk,  Gochu jangajjiTteokgukOi bokkeumJeyuk bokkeumHobakjeon 2HobakjeonJeonOi naenggukTteokbokkiDubujorimDakkangjungOjingeo bokkeumJapchaeBulgogi