Idealne na świąteczny stół lub karnawałową przekąskę

Prosty przepis na pyszne śledzie z oryginalnymi dodatkami może stać się prawdziwym hitem w świątecznym czy karnawałowym menu. Taka przekąska będzie także doskonała nie tylko od święta ale zawsze, gdy przyjdzie ochota na pyszne śledzie.

Oryginalne połączenie wyrazistych śledzi z suszonymi śliwkami i żurawiną tworzy wyjątkową kompozycję smakową, przełamaną lekko chrupiącymi orzechami włoskimi i cebulką. Całość zanurzona w pełnym wartości oleju zimnotłoczonym z lnianki tworzy danie niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe, które świetnie się prezentuje i z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza.

Składniki:
– 7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
– garść suszonych śliwek
– garść owoców suszonej żurawiny
– 1 duża cebula czerwona lub biała
– kilka włoskich orzechów
– świeżo mielony pieprz
– 2 małe ziarenka ziela angielskiego
– 2 małe goździki
– 1 listek laurowy
– 200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita

Przygotowanie
1. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękkości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
2. Cebulę cieniutko pokroić
3. Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na ok 2 cm kawałki
4. Posiekać orzechy
5. Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
6. Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami
7. Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warsztwy były zakryte.  Zakręcić i odstawić na 24 godziny

Porada:
Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.

Gotowe! Smacznego! Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *