Produkcja mięsa bez uboju zwierząt

Jak się okazuje, to nie koncepcja rodem z science fiction, ale bardzo rzeczywista wizja najbliższej przyszłości. “Czyste mięso”, czyli takie, które wyprodukowane zostało w laboratorium, cieszy się coraz większym zainteresowaniem nie tylko naukowców, ale również biznesu, dzięki czemu wkrótce może okazać się realną alternatywą dla przemysłowej hodowli zwierząt.

Tematyka czystego mięsa (z ang. clean meat) jest obecna w debacie publicznej już od ponad dekady. Terminem tym określa się mięso wyhodowane w wyniku pobrania z ciała zwierzęcia komórek macierzystych i stymulowania ich podziału tak, aby uzyskać włókno mięśniowe. Pierwszy burger wyhodowany w ten sposób powstał w 2013 roku w Maastricht w Holandii i kosztował 330 tys. dolarów.

Obecnie istnieje już ponad 25 firm zajmujących się komercjalizacją czystego mięsa, a jego koszt obniżył się ponad 1000-krotnie. Pracownicy Memphis Meats ze Stanów Zjednoczonych wyhodowali tą metodą “czystego” nuggetsa z kurczaka, a także foie gras. W technologię inwestują m.in. Bill Gates i Richard Branson, czy giganci mięsnego przemysłu – amerykański Tyson Foods i Cargill, czy niemieckie PHW (właściciel Drobimexu). Wśród zalet takiego sposobu produkcji mięsa wymienia się przede wszystkim ograniczenie negatywnego wpływu na środowisko oraz kwestie etyczne związane z dobrostanem zwierząt.

– Co ciekawe, konsumenci są także aktywnie zainteresowani czystym mięsem. Według badań Faunalytics, 66% obywateli Stanów Zjednoczonych jest skłonnych spróbować czystego mięsa, a 46% – kupować je regularnie. Mintel w swoim raporcie wskazuje, że już 9% Polaków chętnie spróbowałoby mięsa wyhodowanego w ten innowacyjny sposób – twierdzi Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w kampanii RoślinnieJemy.

O koncepcji, która może znacząco zmienić charakter całej branży spożywczej będzie mowa m.in. na  konferencji Plant-Powered Perspectives, która odbędzie się 4 października w Warszawie. Jednym z gości będzie Nicole Rawling z The Good Food Institute – jednego z najbardziej aktywnych podmiotów w sektorze clean meat. Niedawno, nakładem wydawnictwa Marginesy, ukazała się także książka Paul’a Shapiro Clean Meat, w której autor w popularnonaukowy sposób opisuje historię i rozwój prac nad hodowlą komórkową mięsa.