Nie wstydźmy się polskiej kuchni: Knedle ze śliwkami

Sezon śliwko w pełni. CO prawda węgierek, odpowiednich do przetworzenia w occie (moja ulubiona przekąska), nie jest jeszcze w brud, ale możemy zaszaleć w inny sposób. Ukochana wymarzyły się… knedle. Niby nic dziwnego, bo powiedziała, że po tych z truskawkami (sezon niestety już się skończył) nabrała smaku. Trochę pracy nas czekało, ale potem sama tylko przyjemność. Jak to w tego rodzaju potrawach bywa, najważniejsze jest „opakowanie”, czyli ciasto, z którym będziemy owoce zawijać. Na szczęście tej sztuki nauczyła mnie babcia z Ciechanowa. I kultywuję jej do dzisiaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do przygotowania knedli ze śliwkami potrzebujemy:

  • śliwki; najlepiej wszystkie samej wielkości, ale możemy je również „wyregulować już podczas samej obróbki, nie muszą być też twarde, ja używam raczej tych soczystych, gdyż nie ma nic lepszego, jak sok tryskający z knedli podczas jedzenia (jakieś 1,5 kg z pewnością powinno starczyć);
  • 1,5 kg ziemniaków (powinno starczyć na kilka osób);
  • Ok. 2 szklanek mąki pszennej;
  • 1-2 jajka;
  • 2 łyżeczki cukru pudru;
  • trochę soli;
  • cukier;
  • cynamon w proszku;
  • tłuszcz do smażenia i bułkę tartą na okrasę;
  • śmietanę w tym samym celu.

A przygotowujemy je w sposób następujący:

  1. Zaczynamy od ciasta. Ziemniaki myjemy i obieramy (można i ze skórą, a potem zdjąć ją ugotowaniu), zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości.
  2. Ziemniaki odcedzamy i odparowujemy. Jeszcze ciepłe miażdżymy na masę (z braku wyciskarki używam maszynki do mielenia mięsa). Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. W międzyczasie przygotowujemy śliwki. Dokładnie myjemy, rozkrawamy na połówki (ale nie przecinamy do końca) i usuwamy pestki. Z tych większych możemy odrobinę ściąć, aby wszystkie części były w miarę równe. Na oddzielnym talerzyku mieszamy cukier puder z cynamonem.
  4. I teraz najważniejsze: ciasto. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, odrobinę soli i wyrabiamy. Cisto powinno a lekkim trudem „odchodzić” od dłoni. Inaczej w czasie gotowania będzie twardawe.
  5. Do rozkrojonym śliwek dodajemy po pół łyżeczki mieszanki cukru i cynamonu. „Zamykamy i odkładamy na talerzu.
  6. Z wyrobionego ciasta odrywamy kawałek, formujemy na dłoni płaski krążek, kładziemy na jego środku śliwkę  Zawijamy krawędzie, zalepiamy i formujemy kulę. Pierwszy knedel gotowy. Identycznie postępujemy z pozostałymi.
  7. Nastawiamy gar z wodą, lekko solimy i zagotowujemy. Do wrzątku wkładamy pojedynczo knedle i gotujemy ok. 5 min. od wypłynięcia na wierzch.
  8. Ten czas pozwoli nam na przygotowanie okrasy. Na ogień stawiamy patelenkę i kiedy się rozgrzeje (ale nie za mocno, bo wtedy cały wysiłek na nic), wysypujemy na nią bułkę tartą (zbyt rozgrzana patelenka spowoduje, że bułka od razu zacznie się przypalać). Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliła i kiedy jest już lekko brązowa dodajemy stopniowo tłuszcz. Cały czas mieszając tworzymy jednolitą masę, uważając jednocześnie, aby się nie przypaliła.
  9. I to już właściwie koniec. Pozostaje jeszcze tylko wyłożyć knedle na talerze, obłożyć bułką, polać śmietaną i posypać cukrem. Na stół i zażerać się…

Oczywiście dla nieliczących nerwowo kalorii każdego kęsa mamy wersję przesłodzoną. Zamiast bułki można po prostu na knedle wyłożyć kilka łyżek śmietany i posypać cukrem. Ja jednak wolę, kiedy smaki się przemieszają, a śliwka w środku (z cukrem i cynamonem) ma już wystarczająco dużo słodyczy…

Jak już wspominałem, punktem wyjścia były knedle z truskawkami. Te wystarczy jedynie odtoczyć w cukrze. Eksperymentowałem również z jabłkami, brzoskwiniami, gruszkami… Bóg wie iloma owocami. I wszystkie wychodziły REWELACYJNIE!!!…

SMAKOSZ

PolecaMY również:

Makaron z seremKarp pieczony z nadzieniemPieczona gęś,  Zapiekane ziemniakiGrzyby marynowaneŚledzie marynowane na szybkoOgórki konserwowe i kiszoneOgórki małosolneChłodnikKurczak duszony w pomidorachZiemniaczane zrazyNadziewane kurze udaPokrzywa z makaronemNadziewane szyjki gęsieŻeberka w kapuścieFlakiKluski śląski typow i nadziewaneKarp pieczonyKrólik duszony w wiśniówceDżem z dyniPierogi z płuckamiRyba po kaszubskuKopytkaNóżki w galarecieBabka ziemniaczanaGołąbki z kasząGrzybek jajecznyKotlet wieprzowy niekoniecznie schabowyDodatki z ogórków i pomidorówDomowy smalec ze skwarkamiKalafior z wodyPlacki ziemniaczaneKapusta z wody ze skwarkamiSztuka mięsa w sosie chrzanowymŻurek na zakwasie