Tradycyjna kuchnia koreańska: Galbi

Największy kłopot z przygotowaniem tej potrawy to składniki, a właściwie jeden, ale za to podstawowy: wołowe żeberka. Trudno je dostać, ale jeśli ktoś jest wytrwały i umie szukać (trzeba mieć też odrobinę szczęścia), to i ten problem można obejść. Żeberka można zastąpić bardziej dostępnym mostkiem, ale ten bardziej nadaje się do grillowania. W sumie jednak na bezrybiu i rak…

Do przygotowania galbi potrzebujemy:

  • ok. 1,5 kg krótkich żeberek wołowych;
  • 2 średnie marchewki;
  • jedną większą białą rzepę (daikon);;
  • kilka grzybów shiitake (opcjonalnie);
  • jedną gruszkę (najlepiej nashi – jest już dostępna w Polsce, ale można ją zastąpić naszą, słodką);
  • 1 małą cebulę;
  • sos sojowy;
  • cukier brązowy;
  • miód;
  • mirin (można zastąpić octem ryzowym do sushi);
  • kilka ząbków czosnku;
  • olej sezamowy;
  • 4-5 strączków czerwonej papryki chili;
  • .pęczek szczypioru (opcjonalnie).

Galbi przygotowujemy w sposób następujący:

1. Żeberka moczymy przez ok. godzinę w zimnej wodzie, a potem dokładnie myjemy pod wodą bieżącą. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu.

2. W międzyczasie przygotowuje sos. Obrane i pokrojone gruszkę, cebulę, czosnek, papryczki chili, z dodatkiem sześciu łyżek sosu sojowego, dwóch oleju sezamowego, mirin, cukry brązowego i miodu dokładnie miksujemy.3. Żeberka powinny gotować się ok. 5-6 minut. Po tym czasie zlewamy wywar, a mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Jeśli znajdziemy zbyt duże kawałki tłuszczu, możemy je w tym momencie usunąć.

4. Mięso przekładamy go garnka, dodajemy półtorej szklanki wody oraz 2/3 przygotowanego sosu. Gotujemy przez ok. 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu.  Obracamy żeberka, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez kilkanaście minut. Dodajemy pozostałe składniki: pokroje w grubą kostkę marchew i rzepę, grzyby shiitake w całości oraz pozostały sos i ewentualnie część pokrojonego szczypioru (pozostały możemy wykorzystać do posypania przed podaniem). Gotujemy pod przykryciem na średni ogniu ok. 20 minut.

6. Po tym czasie żeberka powinny być w pełni ugotowane, ale mogą nie być jeszcze miękkie. Kontynuujemy więc gotowanie na małym ogniu do uzyskania pożądanej kruchości. Może to zając nawet godzinę (na małym ogniu pod przykryciem). Powstały sos można ewentualnie uzupełniać małymi porcjami wody. Pamiętajmy jednak, że nie jest to zupa…

Galbi najlepiej podawać na gorąco z ryżem oraz innymi dodatkami. Bardzo podobnie możemy zresztą przygotować galbi grillowane. Mięso przed pieczeniem trzena marynować w przygotowanym sosie przez kilka godzin. W Polsce, w wielu koreańskich restauracjach serwowana jest odmiana tej potrawy przygotowana z żeberek wieprzowych. Czasem bardziej ostrzejsza niż w oryginale, bo inne mieso i inne wymagania…

요리사

PolecaMY również:

MusaengchaeDomi yangnyeom guiGodeungeo mujorimChamchijeonGodeungeo guiPpyeo haejanggukBaechu doenjang gukSoegogi mugukOi naeggukMiyeok gukSukju namulHobak namulGosari namulGaji namulMindeulle muchimKongnamul guk,  Gochu jangajjiTteokgukOi bokkeumJeyuk bokkeumHobakjeon 2HobakjeonJeonOi naenggukTteokbokkiDubujorimDakkangjungOjingeo bokkeumJapchaeBulgogi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *