Tradycyjna kuchnia koreańska: Chamchijeon

Długo zastanawiałem się, co można zaproponować z koreańskiej kuchni na polską Wigilię. I w końcu przypomniałem sobie o czymś niezwykle prostym, ale za razem prawie wykwintnym. Jest to właśnie chamchijeon, czyli placuszki na bazie tuńczyka. Ale nie surowego, tylko tego z puszki.
Potrawa łatwa w przygotowaniu (nawet ci, którzy „mają dwie lewe ręce” do gotowania z powodzeniem sobie poradzą), i nie wymaga odstawania kilku godzin w kolejkach po świeże ryby. Choć oczywiście przygotowanych z nich potraw na stole nie powinno zabraknąć.
Kiedy dwa dni temu stałem w kolejce po karpia, usłyszałem taki tekst: Tyle ości ma. Lepiej kupmy łososia. Nie trzeba będzie się babrać. Oczywiście łosoś po grecku, albo łosoś w galarecie może komuś smakować. Zwłaszcza ten z norweskich hodowli, przesiąknięty antybiotykami i innymi wspomagaczami. To już chyba lepszy jest tuńczyk w puszki…
Do przygotowania chamchijeon potrzebujemy:
- 2 puszki tuńczyka (rozdrobnionego lub w kawałkach) w sosie własnym;
- 1-2 jajka;
- pęczek szczypioru;
- jedną dużą cebulę;
- 2-3 strąki czerwonej chili;
- główkę czosnku;
- mąkę;
- przyprawy: sól morska, zmielony pieprz;
- tłuszcz do smażenia;
- do sosu: sos sojowy, woda, ocet ryżowy, cukier (w proporcji: łyżka płynów i dwie łyżeczki cukru)
Chamchijeon przygotowujemy w sposób następujący:
1. Otwieramy puszki z tuńczykiem i odsączamy kawałki ryby na sicie z wody.
2. Obieramy ząbki czosnku i wyciskamy. Szczypior na drobne kawałki, cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę. Papryczki chili myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobne półpaski.
3. Wszystkie składni przekładamy do jednego naczynia. Dodajemy jajko (lub dwa) i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Oprószamy mąką i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę i mieszamy składniki sosu.
5. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy małe placuszki i smażymy z obu stron do zarumienienia. I to już właściwie wszystko. Podajemy razem z przygotowanym sosem.
Pierwszy raz przygotowałem chamchijoean w zeszłym roku. I można powiedzieć, że wpadłem po uszy. Wszyscy chcieli przepis, bo to doskonałe danie. Oczywiście nie tylko na Wigilię, ale na każde przyjęcie. Właśnie, przyjęcie, a nie jakąś tak nasiadówę ze znajomymi. Danie niemal królewskie, tak samo, jak ryba, z której zostaje przyrządzone.
요리사
PolecaMY również:
Godeungeo gui, Ppyeo haejangguk, Baechu doenjang guk, Soegogi muguk, Oi naegguk, Miyeok guk, Sukju namul, Hobak namul, Gosari namul, Gaji namul, Mindeulle muchim, Kongnamul guk, Gochu jangajji, Tteokguk, Oi bokkeum, Jeyuk bokkeum, Hobakjeon 2, Hobakjeon, Jeon, Oi naengguk, Tteokbokki, Dubujorim, Dakkangjung, Ojingeo bokkeum, Japchae, Bulgogi