Tradycyjna kuchnia koreańska: Chamchijeon

Długo zastanawiałem się, co można zaproponować z koreańskiej kuchni na polską Wigilię. I w końcu przypomniałem sobie o czymś niezwykle prostym, ale za razem prawie wykwintnym. Jest to właśnie chamchijeon, czyli placuszki na bazie tuńczyka. Ale nie surowego, tylko tego z puszki.

Potrawa łatwa w przygotowaniu (nawet ci, którzy „mają dwie lewe ręce” do gotowania z powodzeniem sobie poradzą), i nie wymaga odstawania kilku godzin w kolejkach po świeże ryby. Choć oczywiście przygotowanych z nich potraw na stole nie powinno zabraknąć.

Kiedy dwa dni temu stałem w kolejce po karpia, usłyszałem taki tekst: Tyle ości ma. Lepiej kupmy łososia. Nie trzeba będzie się babrać. Oczywiście łosoś po grecku, albo łosoś w galarecie może komuś smakować. Zwłaszcza ten z norweskich hodowli, przesiąknięty antybiotykami i innymi wspomagaczami. To już chyba lepszy jest tuńczyk w puszki…

Do przygotowania chamchijeon potrzebujemy:

  • 2 puszki tuńczyka (rozdrobnionego lub w kawałkach) w sosie własnym;
  • 1-2 jajka;
  • pęczek szczypioru;
  • jedną dużą cebulę;
  • 2-3 strąki czerwonej chili;
  • główkę czosnku;
  • mąkę;
  • przyprawy: sól morska, zmielony pieprz;
  • tłuszcz do smażenia;
  • do sosu: sos sojowy, woda, ocet ryżowy, cukier (w proporcji: łyżka płynów i dwie łyżeczki cukru)

Chamchijeon przygotowujemy w sposób następujący:

1. Otwieramy puszki z tuńczykiem i odsączamy kawałki ryby na sicie z wody.

2. Obieramy ząbki czosnku i wyciskamy. Szczypior na drobne kawałki, cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę. Papryczki chili myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobne półpaski.

3. Wszystkie składni przekładamy do jednego naczynia. Dodajemy jajko (lub dwa) i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4. Oprószamy mąką i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę i mieszamy składniki sosu.

5. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy małe placuszki i smażymy z obu stron do zarumienienia. I to już właściwie wszystko. Podajemy razem z przygotowanym sosem.

Pierwszy raz przygotowałem chamchijoean w zeszłym roku. I można powiedzieć, że wpadłem po uszy. Wszyscy chcieli przepis, bo to doskonałe danie. Oczywiście nie tylko na Wigilię, ale na każde przyjęcie. Właśnie, przyjęcie, a nie jakąś tak nasiadówę ze znajomymi. Danie niemal królewskie, tak samo, jak ryba, z której zostaje przyrządzone.

요리사

PolecaMY również:

Godeungeo guiPpyeo haejanggukBaechu doenjang gukSoegogi mugukOi naeggukMiyeok gukSukju namulHobak namulGosari namulGaji namulMindeulle muchimKongnamul guk,  Gochu jangajjiTteokgukOi bokkeumJeyuk bokkeumHobakjeon 2HobakjeonJeonOi naenggukTteokbokkiDubujorimDakkangjungOjingeo bokkeumJapchaeBulgogi