Tradycyjna kuchnia koreańska: Godeungeo gui

Nie ma jak ryba z grilla w Korei Nie dość, że podstawowy składnik – makrelę – znajdziemy w prawie każdym sklepie rybnym, to na dodatek z ich świeżością nie powinno być też problemu. A jeśli nawet są mrożone to i tak nie szkodzi. Pod jednym oczywiście warunkiem; przyrządzimy ją zaraz po przyniesieniu do domu. Nie bez znaczenia jest również i to, że jest to ryba zdecydowanie tania (z wyjątkiem tych śródziemnomorskich, ale dla mnie to zwykłe podbijanie ceny. Poza tym jest to potrawa bardzo prosta w przygotowaniu i może stanowić zarówno danie główne jak i dodatek do pełnego niespodzianek spotkania ze znajomymi. I można to danie przygotować zarówno na grillu, jak i na patelni. A więc do dzieła…

Do przygotowania godeungeo gui potrzebujemy:

  • jedną większą makrelę na osobę;
  • sól morską;
  • mąkę;
  • tłuszcz do smażenia.

Godeungeo gui przygotowujemy w sposób następujący:

1. Sprawiamy rybę najpierw ją patrosząc, wycinając skrzela i oczy,  a potem przekrawając dokładnie wzdłuż kręgosłupa razem z głową. Dokładnie myjemy. Jeśli uważamy, że tak przygotowana ryba jest za duża (na przykład nie zmieści się nam na patelni) możemy ją oczywiście przepołowić, a nawet podzieli na mniejsze porcje. Wszystko według uznania. Odsączone z wody, osuszone posypujemy z obu stron solą morską. Ja potem zawijam je w folię i wkładam na dobę do lodówki, a zasolenie nabrało mocy. Ale oczywiście nie jest to konieczne.

2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Oprószamy z obu stron kawałki ryby mąką i smażymy po kilka minut do silnego przyrumienienia. I to już jest właściwie wszystko. Rybę można przekładać na talerz i podawać. Proste, prawda?

Diabeł tkwi w szczegółach. I tak jak zauważycie powyżej ryba podana w całości (z resztkami łba na dodatek robi zupełnie inne wrażenie niż poporcjowana). Zamiast smażyć możemy ją grillować (nie używamy wtedy mąki). No i to co jest chyba najważniejsza. Sama tak przygotowana maklera i tak jest już smaczna, ale możemy przecież ją dodatkowo „podrasować”. I tak: do mąki możemy dodać np. curry i mocno tę mieszaninę klepać wyłącznie od strony mięsa (od tej strony zaczynamy wtedy smażenie). Możemy również już gotową rybę posmarować przed podaniem sosem, a najlepiej przygotować ich kilka (np. ostry z gochugaru i doenjang, czy nawet rybny z dodatkiem pokrojonej papryczki chili i szczypiorku. Inwencja właściwie niczym nieograniczona…

요리사

PolecaMY również:

Ppyeo haejanggukBaechu doenjang gukSoegogi mugukOi naeggukMiyeok gukSukju namulHobak namulGosari namulGaji namulMindeulle muchimKongnamul guk,  Gochu jangajjiTteokgukOi bokkeumJeyuk bokkeumHobakjeon 2HobakjeonJeonOi naenggukTteokbokkiDubujorimDakkangjungOjingeo bokkeumJapchaeBulgogi