Akademia kimchi: Mu kimchi

Późną jesienią, jeszcze przed przymrozkami, każdy prawie koreański dom zamienia się w małą halę produkcyjną. Halę kimchi. Zimą przeciętna rodzina potrafi zjeść tej potrawy prawie kilkaset kilogramów; jest ona dodatkiem niemal do każdego dania. Oczywiście półki sklepowe uginają się od najprzeróżniejszych rodzajów kimchi, ale (podobnie jak w przypadku naszych potraw w większości domach), każda rodzina ma swoje ulubione, wykonywane według przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenia.

Tradycyjnie utarło się, że kimchi powinno być przyrządzone z kapusty pekińskiej. Tradycyjnie tak. Ale przecież wokół jest tyle warzyw, które doskonale się do tego nadają, że nie musimy się ograniczać. Tak jak dzisiaj. Poza tym niektóre rodzaje kimchi nie wymagają wcale długiego procesu kiszenia…

mu00Do przygotowania mu kimchi potrzebujemy:

  • rzepę zwaną również białą rzodkwią z japońska diakonem;
  • pół główki czosnku;
  • imbir (kawałeczek korzenia objętości połowy czosnku);
  • szczypior w ilości połowy rzepy;
  • sos rybny;
  • sos sojowy;
  • cukier;
  • gochugaru (rozdrobnione suszone papryczki chili; jeśli używamy naszej papryki chili w proszku, powinniśmy uzupełnić ją pokrojonym drobniutko świeżym strąkiem czerwonej papryczki);
  • ziarna sezamu.

Mu kimchi przyrządzamy w sposób następujący:

mu011. Rzepę myjemy, obieramy i kroimy w sporą, grubą kostkę.

mu022. Szczypior kroimy na kawałki o dł. ok. 5 cm.

mu033. Czosnek i imbir siekamy dla odmiany dość drobno.

mu044. Do pokrojonej rzepy dodajemy gochugaru (lub w paprykę chili proszku z dodatkiem drobno posiekanej posiekanej świeżej) i dokładnie mieszamy.

mu055. Dodajemy resztę składników: czosnek, imbir i szczypior. Całość doprawiamy sosami rybnym i sojowym (tymi jasnymi, ciemne używamy do mięs) oraz cukrem. Cały czas mieszamy i cały czas próbujemy, aby znaleźć odpowiadający nam smak. Na koniec dodajemy ziarna sezamu i mieszamy.

 

Zasadę tę stosujemy przy każdym rodzaju kimchi, które przygotowuje się „na szybko”, bez potrzeby kiszenia – mieszać, mieszać, mieszać. I cały czas próbować, próbować, próbować… Pamiętajmy, że to my mamy mieć przyjemność z jedzenia.

 요리사