Tradycyjna kuchnia koreańska: Soegogi muguk

Zupa z dwóch składników i przypraw? Niejedna polska kucharka wzruszyłaby ramionami i powiedziała, że tego nie da się zrobić. A kiedy jeszcze dowie się, jak to banalnie proste, nie będzie mogła wyjść z podziwu. Nie pierwszy już raz przekonaliśmy się, że bardzo często to, co najprostsze, na koniec okazuje się naprawdę smaczne. I warte zachodu. A więc do roboty…

Do przygotowania soegogi muguk potrzebujemy:

  • wołowinę (najlepsza jest poprzerasta tłuszczem, ale znaleźć ją nie jest tak łatwo);
  • białą rzepę;
  • 2 pęczki szczypioru;
  • 2 główki czosnku;
  • pieprz czarny w ziarnach;
  • gochugaru;
  • sos rybny;
  • olej paprykowy (najlepiej drogo posiekane strąki chili zalać olejem na kilka dni; zawsze przyda się w domu).

Soegogi muguk przygotowujemy w sposób następujący:

1. Mięso moczymy w zimnej wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Chodzi o dokładne wypłukanie pozostałości krwi.

2. Do garnka wkładamy wypłukane mięso, obraną rzepę (jeśli duży kawałek, kroimy ją na mniejsze), kilkadziesiąt ziaren pieprzu oraz kilka obranych ząbków czosnku. Gotujemy do miękkości mięsa. Oczywiście po zagotowaniu usuwaniu powstałe szumowiny.

3. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i rzepę z wywaru i przecedzamy go przez naprawdę gęste sito lub lnianą ściereczkę.
4. Mięso dzielimy na małe kawałki. Dodajemy do niego kilkanaście rozdrobnionych ząbków czosnku, 2-3 łyżki gochugaru, kilka łyżek sosu rybnego oraz oleju paprykowego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

5. Ugotowaną rzepę kroimy na na małe plasterki.

6. Szczypior kroimy na kawałki długości ok. 5 cm.

7. Zagotowujemy przecedzony wywar i dodajemy doprawioną wołowinę oraz rzepę. Po kilku minutach dodajemy pokrojony szczypior. Doprawiamy do smaku (wedle uznania oczywiście). I gotowe.

Kiedy pierwszy raz przygotowywałem sam tę zupę (zawsze musi być ten pierwszy raz) nie miałem pojęcia, co wyjdzie. Kawałki wołowiny i rzepa ze szczypiorem? Przyznam, że wynik przeszedł oczekiwania. Doskonale uzupełniała się z ryżem (można go zupą zalać, można też podać oddzielnie) i porcją kimchi. Goście byli pod wrażeniem…

요리사

PolecaMY również:

Oi naegguk, Miyeok gukSukju namulHobak namulGosari namulGaji namulMindeulle muchimKongnamul guk,  Gochu jangajjiTteokgukOi bokkeumJeyuk bokkeumHobakjeon 2HobakjeonJeonOi naenggukTteokbokkiDubujorimDakkangjungOjingeo bokkeumJapchaeBulgogi