Tradycyjna kuchnia koreańska: Siraegi haejangguk

Tradycyjna zupa… na kaca, ale tym razem w trochę odmiennej formie. Jak śmieją się Koreańczycy rodzajów haejangguk jest tyle, co… skacowanych. Nasz przepis ma tę zaletę, że jest szybki w przygotowaniu, a wiadomo, że to jest w tym stanie najważniejsze. Oczywiście można ją również przyrządzić zawczasu, kiedy będziemy wiedzieli, że będzie nam potrzebna.

Do przygotowania siraegi haejangguk potrzebujemy:

  • opakowanie suszonych liści białej rzepy; to właśnie nasze shiraegi;
  • pastę doenjang (pasta sojowa, z której można również przygotowywać japońskie miso);
  • pastę gochujang;
  • kilka ząbków czosnku;
  • przyprawy: sól, pieprz czarny mielony;
  • wywar wołowy (możemy z powodzeniem użyć rozdrobnionej kostki);
  • ziarna sezamu;
  • olej sezamowy;
  • (opcjonalnie: liście kapusty pekińskiej, szczypior, kiełki sojowe, kości wołowe);
  • ugotowany ryż jako dodatek, choć nie jest niezbędny.

Siraegi haejangguk przygotowujemy w sposób następujący:

1. Suszone liście rzepy (siraegi) przekładamy do garnka i zalewamy wodą, aby się namoczyły. Kiedy są już miękkie, zlewamy wodę i płuczemy kilka razy. Długie liście kroimy na mniejsze kawałki.
2. Dolewamy wodę, dodajemy pastę doenjang i gochujang (w proporcji 4:1), rozdrobnione ząbki czosnku, wywar wołowy, łyżeczkę oleju sezamowego i gotujemy. Sprawdzamy smak uzupełniając  go o te brakujące, lekko solimy i pieprzymy. I to właściwie wszystko.

3. Na talerz (do miski) nakładamy ugotowany ryż i zalewamy zupą. Posypujemy sezamem i można podawać.

Zamiast wywaru wołowego w proszku, możemy użyć kości wołowe, lub wręcz wołowinę. Gotujemy na nich wywar, mięso oddzielamy od kości i dodajemy potem poszczególne składniki zupy. To samo można zrobić z pokrojonym szczypiorem, 2-3 liśćmi kapusty pekińskiej, czy kiełkami sojowymi. Właściwie można poeksperymentować. Tak samo jak możemy (przy wielu składnikach) zrezygnować z shiraegi. Otrzymamy w ten sposób po prostu zwykłe haejangguk, które i tak jest smaczne i ma te same właściwości… lecznicze.

요리사

PolecaMY również:

Oi naeggukMiyeok gukSukju namulHobak namulGosari namulGaji namulMindeulle muchimKongnamul guk,  Gochu jangajjiTteokgukOi bokkeumJeyuk bokkeumHobakjeon 2HobakjeonJeonOi naenggukTteokbokkiDubujorimDakkangjungOjingeo bokkeumJapchaeBulgogi