Tradycyjna kuchnia koreańska: Oi naegguk

Nie mogłem się powstrzymać. Co prawda wyjątkowe upały (na razie) jakoś nas w tym roku omijają, ale czasem słoneczko nadal pokazuje, na co je stać.

Gdyby to był kącik kuchni polskiej z pewnością poświęciłbym trochę miejsca na nasze chłodniki. Ale przecież chłodne zupy to nie jest wyłącznie nasz wynalazek.

Termin naengguk stosowany jest w odniesieniu do wszystkich rodzajów tzw. zimnych guk (zup) w kuchni koreańskiej i oczywiście spożywa się je głównie latem. A znane są one już od… XII wieku. Pierwszy historyczny przepis na naengguk pojawił się w wierszu napisanym przez Yi Gyu-bo (1168-1241), wysokiej rangi oficera służącego na dworze królestwa Goryeo (Koryo – 918-1392) i jest to zupa przygotowana z niewystępującego niestety w Europie płoczyńca (roślina wodna).

Naengguk ma niezliczoną ilość odmian. Miyeok naengguk sporządza się z wodorostów wakame, oi naengguk z ogórka, pa naengguk z dymki, nameul naengguk z czosnku, gim naengguk z kapusty pekińskiej. W każdym z tych rodzajów chodzi oczywiście o główny składnik. Ale mogą być również naengguk na bazie kurczaka lub soi. My zajmiemy się tą z ogórków. Przede wszystkim dlatego, że jest ich obecnie w bród oraz jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.

Oi naengguk (오이 냉국) spotykana również w zapisie transkrypcyjnym jako oi naeng guk, oyi naeng-guk, oi naeng-guk, oyi naengguk, oinaengguk jest moją ulubioną. Przede wszystkim ze względu na charakterystyczny smak głównego składnika – ogórków. A więc do dzieła.

Do przygotowania oi naengguk potrzebujemy (Uwaga: podane składniki to z reguły porcja na dwie osoby):

  • 200 g ogórków;
  • 2 ząbki czosnku;
  • strąk zielonej papryki chili;
  • strąk czerwonej papryki chili;
  • pęczek grubego szczypioru (wystarczy kilka traw);
  • 1 ½ łyżki octu winnego;
  • łyżeczkę soli;
  • łyżkę sosu rybnego;
  • dwie łyżeczki cukru;
  • biały sezam;
  • 1 ½ szklanki , przegotowanej, ostudzonej wody;
  • kostki lodu.

Oi naengguk przyrządzamy w sposób następujący:

1. Ogórki kroimy (jeśli są cienkie) w plasterki. Te grubsze najpierw ukośnie w spore plastry a potem w paski. Przekładamy do naczynia.

2. Ząbki czosnku rozdrabniamy w drobną kosteczkę i dodajemy do ogórków.

3. Szczypior kroimy drobno i dodajemy do ogórków z czosnkiem.

4. Z zielonej papryczki chili usuwamy pestki i drobno kroimy. Dodajemy do pozostałych składników. Czerwoną papryczkę chili oczyszczamy z pestek (chyba że ktoś lubi potrawy ostre) i drobno kroimy. Nie dodajemy do składników, gdyż będzie służyła jako dodatek.

5. Całość składników uzupełniamy o sos rybny, sól, cukier, ocet i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę i ponownie mieszamy.

6. Rozkładamy do naczyń do jedzenia i uzupełniamy kostkami lodu. Na wierzch posypujemy ziarnami białego sezamu i pokrojoną czerwoną papryczką chili. To wszystko!

Proste, prawda. Oi naengguk podajemy z ryżem, ale oczywiście nie zimnym:)

Przetestowałem; znakomita zupa jako uzupełnienie nie tylko domowej kuchni w upalne lato, ale również jako rewelacyjna przekąska do alkoholu. Ale to już tak zupełnie na marginesie.

Zamiast ogórka, jako składnika podstawowego możemy oczywiście użyć np. kapusty pekińskiej, którą musimy wpierw drobno pokroić. Zwolennicy tradycyjnych, naszych chłodników, mogą również dodać jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę. Właściwie znając podstawowy przepis możemy bawić się i wymyślać nasze własne z różnymi składnikami.

요리사

PolecaMY również:

Miyeok gukSukju namulHobak namulGosari namulGaji namulMindeulle muchimKongnamul guk,  Gochu jangajjiTteokgukOi bokkeumJeyuk bokkeumHobakjeon 2HobakjeonJeonOi naenggukTteokbokkiDubujorimDakkangjungOjingeo bokkeumJapchaeBulgogi