Tradycyjna kuchnia koreańska: Miyeok guk

Jedna chyba z najpopularniejszych zup koreańskich. Z tego prostego powodu, że bardzo często podaje się ją na urodziny. Dlaczego? O tym trochę później. Zupa ta występuje również pod nazwami miyeuk guk, miyuk kuk, miyeokgook, miyuk guk. Z tego prostego powodu, że nie istnieje coś takiego, jak transkrypcja języka koreańskiego. W związku w tym nawet pomiędzy samymi Koreańczykami dochodzi czasem do „kłótni”, jak daną nazwę zapisać w alfabecie łacińskim (nie mówiąc już o naszym, polskim).
Miyeok guk uważana jest za przykład posiłku niezwykle zdrowego. Jej historia datowana jest na początek X wieku. Zauważono wtedy, że samice wielorybów, tuż po narodzeniu młodych z wielkim apetytem zajadają się morskimi wodorostami. I właśnie one są podstawą tej zupy.
Do przyrządzenia miyeok guk potrzebujemy:
- wodorosty wakame (po koreański to właśnie miyeok) dostępne w każdym sklepie z żywnością azjatycką (w przeciwnym razie tego rodzaju sklep najlepiej skreślić ze swojej listy miejsc, w których można robić zakupy);
- 15-20 dkg mięsa wołowego (może oczywiście być zastąpione drobiowym, ale…), najlepiej na pieczeń lub polędwicy;
- olej sezamowy;
- olej do smażenia;
- pieprz mielony;
- granulat wołowy;
- kilka rozdrobnionych ząbków czosnku;
- ewentualnie sól.
Miyeok guk przyrządzamy w sposób następujący:
1. Zależnie od ilości osób, dla których przygotowujemy zupę, należy dobrać ilość suszonych wodorostów wakame (powiedzmy: garstka na osobę) i namoczyć je w zimnej wodzie przez ok. 30 min. Odsączmy w wody i większe kawałki ewentualnie kroimy na mniejsze (np. wielkości kawałków mięsa, które będziemy za chwile przygotowywać).
2. Mięso kroimy w poprzek włókien na bardzo cienkie plasterki.
3. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i przez ok. minutę podsmażamy na nim odsączone w wody wodorosty. Musimy stale mieszać.
4. Następnie dodajemy pokrojone mięso i stale mieszając mięso podsmażamy razem z wodorostami. Po ok. 30 sek. Dodajemy łyżkę, dwie oleju do smażenia. Potem obrany i rozdrobniony czosnek. Mieszamy i po po kolejnej ½ minuty dodajemy wodę (powinna przykryć składniki) i zagotowujemy.
5. Zupa powinna gotować się ok. 30 min. W międzyczasie dodajemy pół łyżki granulatu wołowego (doskonale zastąpi ją rozdrobniona kostka wywaru wołowego) oraz doprawiamy do smaku pieprzem (ewentualnie solą) i gotowe.
Miyeokguk podawać najlepiej z ryżem oraz kimchi. Jak wspomniałem na początku, zauważono, że wieloryby po narodzeniu małych z wielkim apetytem zajadały się (teraz również) wodorostami. Niż więc dziwnego, że zupa ta szczególnie polecana jest młodym matkom, bardzo młodym. Jest to znakomita potrawa dostarczająca organizmowi wapnia, tłuszczów z rodziny omega, jodu, witamin B1 oraz B3. Spożywanie zawartych w niej wodorostów poprawia metabolizm, oczyszcza krew, zapobiega zaparciom, oczyszcza organizm, działa anty rakotwórczo, opóźnia procesy starzenia. I pewnie dlatego zupa ta jest właściwie podstawowym daniem podczas wszelkiego rodzaju przyjęć urodzinowych…
Co do składników, jak już wspominałem, wołowinę można zastąpić mięsem drobiowym. Często podawane jest również z owocami morza. Ale co klasyka to klasyka.
요리사
PolecaMY również:
Sukju namul, Hobak namul, Gosari namul, Gaji namul, Mindeulle muchim, Kongnamul guk, Gochu jangajji, Tteokguk, Oi bokkeum, Jeyuk bokkeum, Hobakjeon 2, Hobakjeon, Jeon, Oi naengguk, Tteokbokki, Dubujorim, Dakkangjung, Ojingeo bokkeum, Japchae, Bulgogi