Tradycyjna kuchnia koreańska: Miyeok guk

Jedna chyba z najpopularniejszych zup koreańskich. Z tego prostego powodu, że bardzo często podaje się ją na urodziny. Dlaczego? O tym trochę później. Zupa ta występuje również pod nazwami miyeuk guk, miyuk kuk, miyeokgook, miyuk guk. Z tego prostego powodu, że nie istnieje coś takiego, jak transkrypcja języka koreańskiego. W związku w tym nawet pomiędzy samymi Koreańczykami dochodzi czasem do „kłótni”, jak daną nazwę zapisać w alfabecie łacińskim (nie mówiąc już o naszym, polskim).

Miyeok guk uważana jest za przykład posiłku niezwykle zdrowego. Jej historia datowana jest na początek X wieku. Zauważono wtedy, że samice wielorybów, tuż po narodzeniu młodych z wielkim apetytem zajadają się morskimi wodorostami. I właśnie one są podstawą tej zupy.

Do przyrządzenia miyeok guk potrzebujemy:

  • wodorosty wakame (po koreański to właśnie miyeok) dostępne w każdym sklepie z żywnością azjatycką (w przeciwnym razie tego rodzaju sklep najlepiej skreślić ze swojej listy miejsc, w których można robić zakupy);
  • 15-20 dkg mięsa wołowego (może oczywiście być zastąpione drobiowym, ale…), najlepiej na pieczeń lub polędwicy;
  • olej sezamowy;
  • olej do smażenia;
  • pieprz mielony;
  • granulat wołowy;
  • kilka rozdrobnionych ząbków czosnku;
  • ewentualnie sól.

Miyeok guk przyrządzamy w sposób następujący:

1. Zależnie od ilości osób, dla których przygotowujemy zupę, należy dobrać ilość suszonych wodorostów wakame (powiedzmy: garstka na osobę) i namoczyć je w zimnej wodzie przez ok. 30 min. Odsączmy w wody i większe kawałki ewentualnie kroimy na mniejsze (np. wielkości kawałków mięsa, które będziemy za chwile przygotowywać).

2. Mięso kroimy w poprzek włókien na bardzo cienkie plasterki.

3. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i przez ok. minutę podsmażamy na nim odsączone w wody wodorosty. Musimy stale mieszać.

4. Następnie dodajemy pokrojone mięso i stale mieszając mięso podsmażamy razem z wodorostami. Po ok. 30 sek. Dodajemy łyżkę, dwie oleju do smażenia. Potem obrany i rozdrobniony czosnek. Mieszamy i po po kolejnej ½ minuty dodajemy wodę (powinna przykryć składniki) i zagotowujemy.

5. Zupa powinna gotować się ok. 30 min. W międzyczasie dodajemy pół łyżki granulatu wołowego (doskonale zastąpi ją rozdrobniona kostka wywaru wołowego) oraz doprawiamy do smaku pieprzem (ewentualnie solą) i gotowe.

Miyeokguk podawać najlepiej z ryżem oraz kimchi. Jak wspomniałem na początku, zauważono, że wieloryby po narodzeniu małych z wielkim apetytem zajadały się (teraz również) wodorostami. Niż więc dziwnego, że zupa ta szczególnie polecana jest młodym matkom, bardzo młodym. Jest to znakomita potrawa dostarczająca organizmowi wapnia, tłuszczów z rodziny omega, jodu, witamin B1 oraz B3. Spożywanie zawartych w niej wodorostów poprawia metabolizm, oczyszcza krew, zapobiega zaparciom, oczyszcza organizm, działa anty rakotwórczo, opóźnia procesy starzenia. I pewnie dlatego zupa ta jest właściwie podstawowym daniem podczas wszelkiego rodzaju przyjęć urodzinowych…

Co do składników, jak już wspominałem, wołowinę można zastąpić mięsem drobiowym. Często podawane jest również z owocami morza. Ale co klasyka to klasyka.

요리사

PolecaMY również:

Sukju namulHobak namulGosari namulGaji namulMindeulle muchimKongnamul guk,  Gochu jangajjiTteokgukOi bokkeumJeyuk bokkeumHobakjeon 2HobakjeonJeonOi naenggukTteokbokkiDubujorimDakkangjungOjingeo bokkeumJapchaeBulgogi

One comment

  • Nie wstydze sie kuchni polskie, wrecz uwielbiam ale kocham tez i inne, np Koreanska, Chinska, Japonska, Wietnamska, Hiszpanska, Wloska, Belgijska, Chorwatska, Francuska, oraz jetem otwarty na wiele innych !