Nie wstydźmy się polskiej kuchni: Kurczak duszony w pomidorach

Sezon grillowania w pełni i pewnie, prócz mięs, króluje w nim kurczak. W różnej postaci i różne jego części. Ale grill nie zawsze był „domeną” Polaków. Wcześniej pieczyste (różnego rodzaju) podawaliśmy najczęściej pieczone. I również duszone. Babcie przyrządzała wspaniałe mięso kurczaka duszone w pomidorach. Po latach przypominałem sobie to danie i odtworzyłem z pamięci przepis. Proste w przygotowaniu i jakże odmienne od tego, co serwują nam w restauracjach lub sami podajemy w domu.

Do przygotowania kurczaka duszonego w pomidorach potrzebujemy:

  • całego kurczaka lub jego części (np. piersi lub ćwiartki);
  • 2 cebule;
  • kilka ząbków czosnku;
  • 1-1,5 pomidorów;
  • tłuszcz do smażenia;
  • przyprawy: sół, pieprz, słodką paprykę.

Kurczaka duszonego w pomidorach przygotowujemy w sposób następujący:

  1. Kurczaka porcjujemy (w przypadku części jest to zbędne), dokładnie myjemy, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką i odstawiamy.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę.
  3. Czosnek obieramy i kroimy w słupki lub wyciskamy w wyciskarce.
  4. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.
  5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy porcje kurczak. Zdejmujemy z patelni o odstawiamy.
  6. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy kurczaka (ewentualnie trochę dodajemy) podsmażamy cebule i czosnek. Po 2-3 minutach dodajemy pomidory i razem dusimy przez ok. 10 minut.
  7. Dodajemy porcje podsmażone kurczaka i dusimy razem, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenie musimy pilnować, aby powstający sos nie zaczął przywierać do dna. Uzupełniamy go wtedy wodą. Pilnujemy również, aby pomidory nie zamieniły się w ketchup, bo wtedy efekt końcowy bywa beznadziejny. Na koniec doprawiamy do smaku sos i gotowe.

Tak przyrządzonego kurczaka możemy podawać właściwie ze wszystkimi dodatkami. Najlepiej pasują chyba młode ziemniaczki z wody z odrobiną koperku. Nie do pogardzenia jest również ryż. O dziwo, równie dobrze smakuje na zimno, zwłaszcza kiedy mamy pod ręka kilka procent ożywczego napoju…

SMAKOSZ

PolecaMY również:

Ziemniaczane zrazyNadziewane kurze udaPokrzywa z makaronemNadziewane szyjki gęsieŻeberka w kapuście, FlakiKluski śląski typow i nadziewaneKarp pieczonyKrólik duszony w wiśniówce, Dżem z dyni, Pierogi z płuckami, Ryba po kaszubsku, Kopytka, Nóżki w galarecie, Babka ziemniaczana, Gołąbki z kaszą, Grzybek jajeczny, Kotlet wieprzowy niekoniecznie schabowy, Dodatki z ogórków i pomidorów, Domowy smalec ze skwarkami, Kalafior z wody, Placki ziemniaczane, Kapusta z wody ze skwarkami, Sztuka mięsa w sosie chrzanowym, Żurek na zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *