Nie wstydźmy się polskiej kuchni: Ziemniaczane zrazy

Pamiętam, że kiedy pierwszy raz jadłem to u babci, byłem trochę zdziwiony. Nie za bardzo pasowało mi ta jakoś to wyobrażenia o polskiej i jej specjałach. Babcia mieszkała pod Białymstokiem i często mówiła, że w tamtejszej kuchni jest sporo potraw zaadoptowanych ze Wschodu. Być może jest to jedna z nich.
Po latach babciny przepis wygrzebałem z pamięci i urozmaiciłem. I do tej pory często żartuję ze znajomych zapraszając ich na zrazy, ale nie tłumaczę, jakie. Im większe zaskoczenie, tym większa potem przyjemność.
Do przygotowania ziemniaczanych zrazów potrzebujemy:
- ziemniaki; w ilości dostosowanej do ilości osób uczestniczących w degustacji;
- jajka; w ilości dostosowanej do ilości ziemniaków (mi wychodzi, że 1-2 na kilogram)
- mąkę (jak wyżej, w zależności od ilości ziemniaków i jajek);
- sól;
- składniki nadzienia: mięsnego (mięso mielone – ale może być również drobiowe w kawałkach – cebula, ewent. czosnek, przyprawy), grzybowego (grzyby świeże lub suszone/mrożone, cebula, ,przyprawy), kapuścianego (młoda kapusta, cebula, przyprawy), serowego (ser biały, przyprawy);
- olej do smażenia;
- ewentualnie do panierki: 1-2 jajka, mąkę, tartą bułkę).
Zrazy ziemniaczane przygotowujemy w sposób następujący:
- Umyte ziemniaki gotujemy, studzimy, obieramy ze skórki i mielimy (można też użyć wyciskarki do ziemniaków).
- Dodajemy jajka oraz mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać lekko kleista konsystencję, ani nie za rzadką, ani nie za bardzo spójną. Pamiętajmy, że potem będziemy z ciasta formować małe zraziki z nadzieniem w środku, a następnie smażyć.
- Czas na nadzienie. Moje ulubione to oczywiście mięsne i grzybowe. Cebulę kroimy na drobno podsmażamy na złoty kolor, dodajemy dowolne mięso mielone (lub rozdrobnione drobiowe) lub posiekane grzyby (po ewentualnym wcześniejszym namoczeniu lub rozmrożeniu), smażymy, doprawiamy do smaku i odstawiamy. W przypadku nadzienia z kapusty, najpierw ją szatkujemy, potem gotujemy z małym dodatkiem cebuli i przypraw, czyli zupełnie tak samo, jakbyśmy gotowali młodą kapustę na surówkę/dodatek, ale beż żadnych zasmażek, czy innych ulepszaczy. W przypadku nadzienia z sera, rozdrabniamy go (można zmielić) i przyprawiamy do smaku np. szczypiorkiem, świeżą cebulką, czosnkiem, co kto lubi.
- Z ziemniaczanego ciasta formujemy małe placuszki, kładziemy na środek farsz i zamykamy nadając całości kształt grubszego placka. Jeśli ciasto za bardzo przylega do rak, można je za każdym razem zwilżać wodą.
- Przygotowane zraziki, możemy smażyć bezpośrednio na tłuszczu, ale możemy też dodać panierkę. Może to być sama tarta bułka, może być mączno-jajeczna (najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku) lub mieszanka tych dwóch sposobów (po mące i jajku jeszcze trata bułka, jak w przypadku kotletów schabowych).
- Smażymy z oby stron i możemy podawać.
Ostatnio ułatwiłem sobie robotę i zamiast smażyć poszczególne zraziki, piekłem je hurtowo w piekarniku. Trwało to trochę dłużej, ale jeśli przygotowujemy je trochę wcześniej, to i tak przed podaniem należy je podgrzać, a do tego najlepiej nadaje się piekarnik. Wyszło więc na to samo.
Oczywiście do zrazów można zaproponować prawie wszystko, czyli sam tłuszcz lub ze skwarkami i jeszcze dodatkową cebulką. Mogą to być całe gamy sosów, których inwencję i smak pozostawiam już do indywidualnego uznania. Choć trzeba przy tym uważać, bo kiedyś do grzybowych podałem sos… oczywiście grzybowy. Od tego czasu zaznaczam delikatnie w cieście, które są z jakim nadzieniem lub po prostu pieke je na oddzielnych blachach…
SMAKOSZ
PolecaMY również:
Nadziewane kurze uda, Pokrzywa z makaronem, Nadziewane szyjki gęsie, Żeberka w kapuście, Flaki, Kluski śląski typow i nadziewane, Karp pieczony, Królik duszony w wiśniówce, Dżem z dyni, Pierogi z płuckami, Ryba po kaszubsku, Kopytka, Nóżki w galarecie, Babka ziemniaczana, Gołąbki z kaszą, Grzybek jajeczny, Kotlet wieprzowy niekoniecznie schabowy, Dodatki z ogórków i pomidorów, Domowy smalec ze skwarkami, Kalafior z wody, Placki ziemniaczane, Kapusta z wody ze skwarkami, Sztuka mięsa w sosie chrzanowym, Żurek na zakwasie