Tradycyjna kuchnia koreańska: Gaji namul

Znakomita przystawka, banalnie łatwa w przygotowaniu. Problemem jest oczywiście bakłażan, który w Korei (podobnie jak i w Japonii) występuje w trochę innej postaci: jest po prostu znacznie mniejszy od naszego i węższy. Ale przecież w smaku nie różni się niczym. Wystarczy więc tego naszego odpowiednio „sprawić”. Z drugiej strony można już znaleźć sklepy, w których znajdziemy bakłażany tamtejsze. Trzeba tylko trochę poszukać. A kiedy już znajdziemy…

Do przygotowania gaji namul potrzebujemy:

  • 1 większy, 2-3 małe bakłażany;
  • główkę czosnku;
  • szczypior;
  • łyżkę oleju do smażenia;
  • łyżeczkę oleju sezamowego;
  • łyżkę sosu sojowego;
  • łyżeczkę gochugaru (grubo mielone chili koreańskie);
  • łyżeczkę sezamu.

Gaji namul przygotowujemy w sposób następujący:

1. Małe bakłażany kroimy wzdłuż na ćwiartki oraz w poprzek na połówki (czyli z jednego otrzymujemy 8 cząstek). Większy kroimy wzdłuż na pół i na połowy, a potem skrawamy stożkowo kawałki ze skórą grub ok. 1 cm.

2. Szczypior myjemy i kroimy na kawałki ok. 1,5-2 cm.

3. Ząbki główki czosnku obieramy i wyciskamy na miazgę (wyciskarką do czosnku) lub bardzo drobno siekamy.

4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy kawałki bakłażana. Po około 6-8 minutach dodajemy czosnek i smażymy razem na małym ogniu, aż kawałki się przyrumienią.

5. Dodajemy gochugaru, olej sezamowy, sos sojowy, pokrojony szczypior i nasiona sezamu. Smażymy razem cały czas mieszając przez minutę, dwie. I gotowe. Wykładamy na talerzyk i podajemy.

Jak już wspomniałem gaji namul jest bardzo popularną w Korei przystawką. Można oczywiście podawać je z ryżem (wykładamy wtedy porcję na ryż) z nieodzownym kimchi). Oczywiście łyżka gochugaru może być dla kogoś zbyt mocna, więc proponujemy na początek spróbować z połową. Doprawić zawsze można…

요리사

PolecaMY również:

Mindeulle muchimKongnamul guk,  Gochu jangajjiTteokgukOi bokkeumJeyuk bokkeumHobakjeon 2HobakjeonJeon, Oi naengguk, Tteokbokki, Dubujorim, Dakkangjung, Ojingeo bokkeum, Japchae, Bulgogi