Tradycyjna kuchnia koreańska: Gaji namul

Znakomita przystawka, banalnie łatwa w przygotowaniu. Problemem jest oczywiście bakłażan, który w Korei (podobnie jak i w Japonii) występuje w trochę innej postaci: jest po prostu znacznie mniejszy od naszego i węższy. Ale przecież w smaku nie różni się niczym. Wystarczy więc tego naszego odpowiednio „sprawić”. Z drugiej strony można już znaleźć sklepy, w których znajdziemy bakłażany tamtejsze. Trzeba tylko trochę poszukać. A kiedy już znajdziemy…

Do przygotowania gaji namul potrzebujemy:

  • 1 większy, 2-3 małe bakłażany;
  • główkę czosnku;
  • szczypior;
  • łyżkę oleju do smażenia;
  • łyżeczkę oleju sezamowego;
  • łyżkę sosu sojowego;
  • łyżeczkę gochugaru (grubo mielone chili koreańskie);
  • łyżeczkę sezamu.

Gaji namul przygotowujemy w sposób następujący:

1. Małe bakłażany kroimy wzdłuż na ćwiartki oraz w poprzek na połówki (czyli z jednego otrzymujemy 8 cząstek). Większy kroimy wzdłuż na pół i na połowy, a potem skrawamy stożkowo kawałki ze skórą grub ok. 1 cm.

2. Szczypior myjemy i kroimy na kawałki ok. 1,5-2 cm.

3. Ząbki główki czosnku obieramy i wyciskamy na miazgę (wyciskarką do czosnku) lub bardzo drobno siekamy.

4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy kawałki bakłażana. Po około 6-8 minutach dodajemy czosnek i smażymy razem na małym ogniu, aż kawałki się przyrumienią.

5. Dodajemy gochugaru, olej sezamowy, sos sojowy, pokrojony szczypior i nasiona sezamu. Smażymy razem cały czas mieszając przez minutę, dwie. I gotowe. Wykładamy na talerzyk i podajemy.

Jak już wspomniałem gaji namul jest bardzo popularną w Korei przystawką. Można oczywiście podawać je z ryżem (wykładamy wtedy porcję na ryż) z nieodzownym kimchi). Oczywiście łyżka gochugaru może być dla kogoś zbyt mocna, więc proponujemy na początek spróbować z połową. Doprawić zawsze można…

요리사

PolecaMY również:

Mindeulle muchimKongnamul guk,  Gochu jangajjiTteokgukOi bokkeumJeyuk bokkeumHobakjeon 2HobakjeonJeon, Oi naengguk, Tteokbokki, Dubujorim, Dakkangjung, Ojingeo bokkeum, Japchae, Bulgogi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *