Tradycyjna kuchnia koreańska: Mindeulle muchim

Od dawna już się nie dziwie, kiedy słyszę, że mieszkańcy krajów azjatycki jedzą praktycznie wszystko. Jak mawiają niektórzy, wszystko, co lata prócz samolotów, co pełza, prócz czołgów i co chodzi, prócz ludzi. Kiedyś mnie to śmieszyło. Teraz podchodzę do problemu niemal z zachwytem. I korzystam z ich doświadczenia. Ku uciesze rodziny i, czasem, przerażeniu znajomych. I niekiedy podejrzliwie przyglądają się daniom stawianym na stole: Czym to nas jeszcze zaskoczy? Ostatnio udało się i to nawet bardzo. Nie spodziewali się bowiem, że będą zajadać się… mleczem.

Tak, tym pogardzanym przez większość, uważanym za pospolity chwast. Chodź jego kwiaty są ozdobą prawie wszystkich trawników w naszym kraju. Od niedawna też przypomniano sobie, że ma on (a właściwie jego odmiana: mniszek lekarski) wartości odżywcze, jak zresztą prawie każda roślina. Jednak przyznanie się, ze mlecz się jada, jakoś nie jest przez innych doceniane. Spróbujemy to zmienić.

Do przygotowania mindeulle muchim potrzebujemy:

  • świeże liście mleczu; problem z kupnem jest zrozumiały, ale polecam łąki i pola oddalone od szlaków komunikacyjnych oraz zbyt gorliwych kosiarzy;
  • kilka łyżek sosu sojowego;
  • kilka obranych i rozdrobnionych ząbków czosnku;
  • łyżkę oleju sezamowego;
  • 2 łyżeczki gochugaru;
  • 2 łyżeczki octu;
  • łyżeczkę cukru;
  • ziarna białego sezamu.

Mindeulle muchim przygotowujemy z następujący sposób:

1. Liście dokładnie myjemy pod bieżącą woda i osuszamy. Jeśli są duże, kroimy je mniejsze kawałki. Może je również obgotować, a właściwie sparzyć, podobnie jak postępujemy ze szpinakiem.

2. Z pozostałych składników (bez sezamu) przygotowujemy sos; Dokładnie je mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Powstałym sosem polewamy liście i delikatnie mieszamy. Posypujemy sezamem i podajemy na stół.

 

Oczywiście jest to wersja podstawowa. Do liści mindeulle możemy dodać jeszcze cienko skrojoną białą rzodkiew lub marchewkę albo i razem oba korzenie. I jak się mówi: nie posmakuje ten, kto nie spróbuje. Zwłaszcza, że natura tak hojnie nas obdarowała w swoje dary…

요리사

PolecaMY również:

Kongnamul guk,  Gochu jangajjiTteokgukOi bokkeumJeyuk bokkeumHobakjeon 2HobakjeonJeon, Oi naengguk, Tteokbokki, Dubujorim, Dakkangjung, Ojingeo bokkeum, Japchae, Bulgogi