Akademia kimchi: Kimchi nokdu bindaetteok

Znakomite placuszki z fasoli mung z dodatkiem… No właśnie u nas będzie to oczywiście kimchi. Kiedy pierwszy raz je przygotowywałem, przyznam szczerze, miałem sporo obaw. A dlaczego. to zaraz się dowiecie. Finalnie przypominają one trochę nasze placki, trochę racuchy (ale nie te słodkie) i, o dziwo, wcale nie są ostre. Ale co tam gadać po próżnicy, weźmy się do roboty…

Do przygotowania kimchi nokdu bindaetteok potrzebujemy:

  • opakowanie fasoli mung (osobiście wolę ożywać już tę łuskaną);
  • kimchi, ale to dobrze przefermentowane (po prostu starsze);
  • 2 pęczki szczypioru;
  • 2 cebule;
  • kilka świeżych strąków czerwonej papryki chili;
  • sól;
  • sos sojowy;
  • ocet;
  • cukier;
  • tłuszcz do smażenia.

Danie to przygotowujemy w sposób następujący:

1. Fasolę płuczemy i zalewamy wodą na sześć godzin. Po upływie tego czasu odlewamy wodę i kilkakrotnie płuczemy.

2. W międzyczasie drobno kroimy szczypior, cebule, chili wcześniej pozbawione pestek, oraz sporą porcję kimchi.

3. Do fasoli mung dodajemy wody (maksimum ¼ objętości) i dokładnie miksujemy.

4. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki, łyżeczkę soli i bardzo dokładnie mieszamy.

5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i z powstałej masy smażymy małe placuszki na rumiany kolor.

6. Podajemy z sosem przygotowanym z sosu sojowego, octu i cukru.

Oczywiście jak może cie się domyślić istnieje wiele wersji bindaetteok, również z mięsem. Powyższy przepis można jeszcze uzupełnić np. małą o porcję zmielonego mięsa wołowego zmieszanego ze zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem oraz odrobiną sosu sojowego i oleju sezamowego.

요리

PolecaMY również:

Kimchi jeonKimchi bokkeumbapBaek kimchiKimchi jjigaeChonggak kimchiPulgunmuu kimchi, Kaji kimchi, Nabak kimchi, Oisobagi kimchi, Pogi kimchi, Geotjeori kimchi, Mul kimchi, Mu kimchi, Pa kimchi