Tradycyjna kuchnia koreańska: Kongnamul guk

Czas na coś znacznie prostszego. Znajoma „zażyczyła” sobie coś wegetariańskiego. Mam nadzieję, że jej się spodoba:) Zupa łatwa w przygotowaniu z zaskakującymi trochę składnikami, zwłaszcza dla miłośników naszych zup tradycyjnych, w których pełno składników. Może dlatego, że często są one odpowiednikiem dań głównych. W Korei, jak w całej Azji, to dopiero przygrywka (z niewielkimi wyjątkami) do czegoś poważniejszego, nad czym możemy spędzać całe godziny. Ale przecież niekoniecznie musimy się nażerać, możemy po prostu skosztować nieduże porcje i spróbować, czym tam karmią. Więc zabawmy się…

Do przygotowania kongnamul guk potrzebujemy:

  • opakowanie kiełków sojowych (wielkość i ilość uzależniona od liczby porcji np. w sklepach azjatyckich możemy kupić opakowania nawet do 1 kilograma);
  • pęczek szczypioru tego grubszego;
  • 1-2 zielone papryczki chili;
  • kilka ząbków czosnku (wedle upodobania);
  • i najważniejsze – opakowanie suszonych anchois (takie malutkie rybki, najczęściej sardele; bez problemu do dostania w sklepach z azjatycką żywnością);
  • sól (pod warunkiem, że nasze suszone rybki nie są już od razu solone).

Kongnamul guk przyrządzamy w sposób następujący:

1. Ząbki czosnku obieramy i drobno kroimy.

2. Szczypior myjemy i również drobno kroimy.

3. Papryczki chili myjemy, przekrawamy wzdłuż, oczyszczamy z pestek i kroimy w poprzek na drobne pierścienie.

4. Kiełki soi oczyszczamy z zabrudzeń, zwiędniętych części i dokładnie płuczemy

5. Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy kilka suszonych anchois (lub kilkanaście, jeśli chcemy otrzymać bardziej charakterystyczny wywar), solimy i gotujemy ok. 30 minut.. Wyjmujemy z wywaru.
6. Teraz dodajemy kiełki soi i gotujemy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojone czosnek, szczypior i chili i zagotowujemy. Gotowe.

Za pierwszym razem musiałem jednak przekonać się do smaku. Za drugim było o wiele lepiej. Za trzecim i następnymi okazało się, że przygotowanie zupy jest tak proste i szybkie, że właściwie cały czas mam składniki pod ręka i kiedy jest problem z wymyśleniem czegoś „na ząb”, to jak znalazł.

Przedstawioną powyżej wersja kongnamul guk można urozmaicić poprzez dodanie do nie np. kawałków tofu. Nie ma również problemu z zastąpieniem zielonego chili czerwony. Podać możemy z miseczką ryżu i kimchi. Zresztą od czego pomyślunek…

요리사

PolecaMY również:

Gochu jangajjiTteokgukOi bokkeumJeyuk bokkeumHobakjeon 2HobakjeonJeon, Oi naengguk, Tteokbokki, Dubujorim, Dakkangjung, Ojingeo bokkeum, Japchae, Bulgogi