Akademia kimchi: Kimchi jeon

Jeśli nawet komuś znudziło się (nie wierzę!) samo kimchi, to przecież można je wykorzystać do innych potraw, których jest jednocześnie głównym składnikiem. Prezentowałem już tutaj kimchi jjigae (zupa-gulasz) oraz kimchi bokkeumbap (ryż z kimchi). Czas na coś zupełnie prostego i naprawdę szybkiego w przygotowaniu. Oczywiście pod warunkiem, że mamy kimchi. Ale i z tym jest coraz mniejszy problem, gdyż nie ma już chyba sklepu z żywnością azjatycką, w którym kimchi nie znajdziemy. Oferują ją nawet w dość dużym wyborze. Oczywiście, najlepsza jest to własnej roboty, ale… Mamy więc już kimchi i możemy działać dalej.

Do przygotowania kimchi jeon potrzebujemy:

  • filiżankę (choć ja wolę używać miary miseczki) pokrojonego drobno kimchi;
  • 3 łyżki stołowe sosu z kimchi;
  • 1 średnią cebulę;
  • pół łyżeczki soli;
  • pół łyżeczki cukru;
  • pół miseczki mąki;
  • 3 łyżki wody;
  • tłuszcz do smażenia;
  • szczypiorek do dekoracji.

Kimchi jeon przygotowujemy je w sposób następujący:

1. Do miski przekładamy kimchi, sos, wodę, pokrojoną drobno cebulę, sól, cukier, mąkę i dokładnie mieszamy.

2. Na patelni podgrzewamy dwie, trzy łyżki tłuszczu i wykładamy ciasto. I tu uwaga: jeśli nie mamy większej patelni (ciasto powinno być raczej rozłożone dość cienko, ok. 0,5 cm), to lepiej smażyć partiami. Smażąc potrząsamy patelnią, aby ciasto się nie przypaliło. Odwracamy placek na drugą stronę i smażymy. Czynność tę (odwracanie) możemy powtarzać kilkakrotnie, sprawdzając, czy placek jest odpowiednio przyrumieniony.

3. Wykładamy placek na deskę i kroimy w dość dużą kostkę (4-5 cm).

4. Przekładamy na talerz i dekorujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Kimchi jeon jest znakomitą przekąską biesiadną, jak również doskonałym uzupełnieniem do wielu koreańskich dań (samo też jest nim oczywiście). I oczywiście niezastąpiony ryż. Można je jeść z dodatkiem sosów, np. sojowym…

요리

PolecaMY również:

Kimchi bokkeumbapBaek kimchiKimchi jjigaeChonggak kimchiPulgunmuu kimchi, Kaji kimchi, Nabak kimchi, Oisobagi kimchi, Pogi kimchi, Geotjeori kimchi, Mul kimchi, Mu kimchi, Pa kimchi