Nie wstydźmy się polskiej kuchni: Żeberka w kapuście

Nie będę ukrywał, że od dawna jestem fanem programów kulinarnych. Nie wszystkich oczywiście. I nie polskich oczywiście. Jedne oglądam, aby po prostu się zabawić (Hell’s Kitchen Gordona Ramseya to już klasyka), inne, aby podejrzeć i nauczyć się czegoś choćby Master Chef nawet w irlandzkim lub Master Chef Junior dla dzieci właściwie. I z przykrością muszę przyznać, że w żadnym z nich nikt nikomu nie kazał przygotować np. schabowego, bigosu, żurku, klusków śląskich, czy modrej kapusty. I pewnie formatka zakupiona przez włodarzy naszych stacji telewizyjnych nakazuje uczestnikom tego rodzaju przeróbek przygotowanie danie np. ze skorpiona. Nieodzowna to umiejętność dla kucharza pracującego w Polsce, nie uważanie.

Nawet jędza pedałująca przez Polskę i zmuszająca ludzi do wygłaszania przed kamerami peanów pochwalnych dotyczących tego, co przed chwilą zjedli, rzadko kiedy poświęca swój czas kuchni polskiej, lokalnej, tradycyjnej. Parafrazując polską czołówkę programu wymyślonego przez Gordona Ramseya (polecam, aby zobaczyć, jak naprawdę robi się dobre programy kulinarne) można powiedzieć, że zmieniając oblicze polskiej gastronomii zabiła w nich miłość do kuchni polskiej. Przesadzam? To rozejrzyjcie się i policzcie, ile wokół Waszego domu lub miejsca pracy jest lokali oferujących polską kuchnię. Sushi goni pizzę i kebabem pogania…

To tak w ramach wstępu, bo kilka dni temu znajomy spytał się mnie, czemu poświęcam tyle czasu polskiej kuchni. Przecież nikt już tego nie je – stwierdził. Zaprosiłem więc go na żeberkową ucztę. Z flaszeczkę w tle oczywiście, aby sobie o smakowych naszych prawdziwych, lecz zapominanych powolutku, pogadać…

Do przygotowania żeberek w kapuście potrzebujemy:

  • oczywiście żeberek i właściwie nie powinniśmy się ograniczać (i lepsze są tu paski niż trójkąty: pani w sklepie wyjaśni Wam, o co chodzi);
  • główkę białej kapusty (zasada jest taka, że kapusty powinno być dwa razy więcej niż mięsa, ale u mnie jest jej zawsze więcej, a dlaczego to później zrozumiecie);
  • dwie średnie cebule;
  • główkę czosnku;
  • przyprawy: sól, pieprz majeranek;
  • tłuszcz do smażenia.

A przygotowujemy je w sposób następujący:

  1. Żeberka kroimy na mniejsze porcje. Ich wielkość zależy od celu przeznaczenia; jeśli na obiad, to powiedzmy paski z 3-4 kosteczkami (kroimy oczywiście pomiędzy kośćmi), jeśli na przegryzkę, zakąskę to nawet kawałki z jedną kostką wystarczą). Solimy, pieprzymy i nacieramy majerankiem.
  2. Cebule obieramy i kroimy na średniej grubości półtalary. Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na połówki.
  3. W garnku (ma pomieścić żeberka z kapustą, więc może ten większy) zagotowujemy wodę (minimum 3-4 cm od dna). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz o obsmażamy kawałki żeberek (do przyrumienienia) i kolejno przekładamy do garnka z gotującą się wodą.
  4. Po usmażeniu żeberek na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone cebulę i czosnek i również przekładamy do garnka.
  5. Żeberka duszą się spokojnie pod przykryciem na małym ogniu, a my w tym czasie szatkujemy kapustę. Staramy się, aby raczej były to dość cienkie paseczki.
  6. Kiedy mięso jest już miękkawe, wyjmujemy je na talerz, a do pozostałego sosu dodajemy kapustę i gotujemy, uzupełniając co jakiś czas wygotowującą się wodę.
  7. Sprawdzamy smak sosu z gotującą się kapustą i doprawiamy (potem nie będzie już na to czasu). Dokładamy żeberka, aby „doszły” razem z kapustą i właściwie potrawa gotowa.

Najlepiej smakują oczywiście z ziemniakami. Nawet jeśli kapusty wyszło nam trochę za dużo, to uwierzcie, że sama jest również doskonała, nie mówiąc już o tym, że może być dodatkiem do innych potraw. Natomiast te małe kawałki mięsa, jako dodatek do kolejnych 50-tek dobrze zmrożonej wódeczki… istna bajka…

SMAKOSZ

PolecaMY również:

FlakiKluski śląski typow i nadziewaneKarp pieczonyKrólik duszony w wiśniówce, Dżem z dyni, Pierogi z płuckami, Ryba po kaszubsku, Kopytka, Nóżki w galarecie, Babka ziemniaczana, Gołąbki z kaszą, Grzybek jajeczny, Kotlet wieprzowy niekoniecznie schabowy, Dodatki z ogórków i pomidorów, Domowy smalec ze skwarkami, Kalafior z wody, Placki ziemniaczane, Kapusta z wody ze skwarkami, Sztuka mięsa w sosie chrzanowym, Żurek na zakwasie