Tradycyjna kuchnia koreańska: Gochu jangajji

Specjalnie na zamówienie kilku sympatyków „Mei”. Uprzedzamy jednak, że przyrządzenie gochu jangajji (고추장아찌) trochę jednak trwa (minimum tydzień). Ale za to przyjemność w „wypalaniu” wielka. Bo moc ten rodzaj pikli ma dość mocną. A więc do dzieła…
Do przygotowania gochu jangajji potrzebujemy:
- kilkanaście strąków zielonej papryki chili;
- sos sojowy;
- wodę;
- sól;
- cukier;
- ocet;
- ziarna sezamu;
- i jeszcze słoja, w którym będziemy ją trzymać.
Ten banchan przygotowujemy w sposób następujący:
1. Zaczynamy od zalewy. Do garnka wlewamy wodę (7 części), sos sojowy (1), ocet (0,5) oraz dodajemy sól (0,5) i cukier (0,5). Stawiamy na ogień, przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszmy ogień i dalej gotujemy.
2. W międzyczasie przygotowujemy papryczki. Strąki dokładnie myjemy, usuwamy nadmiar szypułek (jeśli to potrzebne) i nakłuwamy kilkakrotnie wykałaczką u samego początku (przy pozostałości łodygi). Chodzi o to, aby później papryczki nie pływały na wierzchu zalewy, ale były w niej „zatopione”.
3. Papryczki wkładamy do słoja; ściśle, ale musimy uważać, aby strąki nie popękały.
4. Sprawdzamy smak zalewy; powinna być kwaśnawa, ale z przewagą słodkiej nuty. Ewentualnie możemy dodać odrobinę octy lub cukru. Gorącym wywarem zalewamy papryczki w słoju. Musimy uważać, aby wszystkie w całości były przykryte zalewą. Można na wierzchu położyć coś cięższego, co nie będzie pozwalało paprykom wypływać na wierzch. Odstawiamy w chłodne miejsce na dobę.
5. Następnego dnia zlewamy zalewę go garnka, zagotowujemy ją i studzimy.
6. Chłodną zalewamy ponownie papryki (upewniamy się, że zalewa całkowicie ją przykrywa) i wstawiamy do lodówki na tydzień. Po tym terminie gochu jangajji jest gotowe.
7. Posypujemy sezamem i wcinamy. Dla mniej opornych proponujemy szklankę mleka na popitkę (jest o wiele skuteczniejsze niż woda, czy zimne piwo).
Kilka razy jadłem je na śniadanie. Z ryżem. I powiem jedno – dzień po tym był wspaniały, nie mówiąc już o dość gwałtownym postawieniu na nogi, kiedy byłem jeszcze lekko senny. Doskonale pasuje również do innych dań jako nasza „surówka”…
요리사
PolecaMY również:
Tteokguk, Oi bokkeum, Jeyuk bokkeum, Hobakjeon 2, Hobakjeon, Jeon, Oi naengguk, Tteokbokki, Dubujorim, Dakkangjung, Ojingeo bokkeum, Japchae, Bulgogi