Akademia kimchi: Kimchi bokkeumbap

Kolejna potrawa z wykorzystaniem gotowego już kimchi. I równocześnie prosta i szybka w przygotowaniu, gdyż najdłużej w tym przypadku zajmuje gotowanie ryżu. Pod warunkiem oczywiście, że nie ma go w domu już przygotowanego wcześniej lub na przykład nie został nam po jakimś większym obiedzie. I ciekawostka: z powodzeniem można przygotować kimchi bokkeumbap z mięsem jak i całkowicie wegetariański. I żaden z tych wariantów nie traci nic ze swoich walorów smakowych i odżywczych. A więc do dzieła…

Do przygotowania kimchi bokkeumbapa potrzebujemy:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu;
  • 2 szklanki kimchi z kapusty pekińskiej;
  • średnią cebulę:
  • kilka ząbków czosnku;
  • olej sezamowy do smażenia;
  • ewentualnie: sól, sos rybny, pasta gochujang;
  • w wariancie mięsnym potrzebujemy dodatkowo ok. 20 dkg surowego boczku.
  • do dekoracji: ziarna sezamu białego; pęczek szczypiorku.

Kimchi bokkeumbap przygotowujemy w sposób następujący:

1. Kimchi, jeśli jest to potrzebne, kroimy na mniejsze kawałki.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i miażdżymy (lub drobniutko ciekamy).
3. Boczek kroimy w drobne paski i podsmażamy na patelni. W wariancie bezmięsnym na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju sezamowego.

4. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy razem 2-3 minuty

5. Dodajemy kimchi (oczywiście razem z sosem) i podsmażamy 1-2 minut

6. Dodajemy ugotowany ryż, dokładnie mieszamy i podsmażamy kilka minut. Można w tym momencie dodać do smaku np. sól, sos rybny lub pastę gochujang.

7. I to już właściwie koniec. Wykładamy na talerz i zdobimy drobno posiekanym szczypiorkiem oraz ziarnami sezamu.

Kimchi bokkeumbap jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zup koreańskich. Może służyć również jako dodatek do innych dań na przykład mięsnych. Przyznam się, że podawałem go (z mniejszą trochę zawartością kimchi) nawet do naszych gulaszów i goście najpierw lekko zaskoczeni, z reguły prosili o dokładkę i przepis…

요리

PolecaMY również:

Baek kimchiKimchi jjigaeChonggak kimchiPulgunmuu kimchi, Kaji kimchi, Nabak kimchi, Oisobagi kimchi, Pogi kimchi, Geotjeori kimchi, Mul kimchi, Mu kimchi, Pa kimchi