Tradycyjna kuchnia koreańska: Oi bokkeum

Wybrałem to danie ze względu na rzadko przez nas spotykanie połączenie mięsa z ogórkiem. W dodatku całość jest smażona, co jeszcze bardziej może kogoś zadziwić; smażone ogórki? A tak. To chyba tylko u nas używa się je wyłącznie do surówek oraz na różne przetwory, zapominając, że jest to takie same warzywo jak każde inne, a więc i wykorzystanie  może mieć niezliczone. Ale dość gadania, trzeba zabrać się do roboty…

Do przygotowania oi bokkeum potrzebujemy:

  • kawałek chudej wołowiny (na 4 porcje wystarczy jakieś 150-200g);
  • dwa ogórki (te długie, tych krótszych, gruntowych potrzebować będziemy odpowiednio więcej);
  • 1-2 czerwone papryczki chilli;
  • 2-3 ząbki czosnku (chyba że naprawdę go lubimy, więc dodajemy więcej);
  • pęczek szczypioru;
  • olej do smażenia;
  • łyżeczkę oleju sezamowego;
  • łyżeczkę sosu sojowego;
  • łyżeczkę ziaren sezamu;
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka chilli.

A przygotowujemy to danie w sposób następujący:

1. Ogórki myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w drobne plasterki. Przekładamy do większego naczynia, solimy, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut.

2. W międzyczasie spokojnie możemy zabrać się za mięso i inne składniki. To pierwsze kroimy na cieniutkie plasterki (musimy oczywiście pamiętać, aby były w poprzek włókien mięsa, a nie wzdłuż)

3. Szczypior myjemy i kroimy na drobne kawałki (ok. 1 cm). Papryczki myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy na drobne paseczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

4. Wracamy do naszych ogórków. Najlepiej jest wyłożyć je na gazę (lub jakąś jedwabną szmatkę) i odciskamy z nadmiaru soku. Teraz pozostało już tylko smażenie…

5. Na patelni rozgrzewamy olej (powinien być naprawdę gorący). Najpierw mięso, obsmażamy dodając sól, pieprz i sproszkowaną paprykę chilli (oczywiście wszystko według uznania).

6. Do podsmażonego mięsa dodajemy odciśnięte z soku ogórki i dokładnie mieszamy.

7. A teraz po kolei łyżeczkę oleju sezamowego, łyżeczkę sosu sojowego, łyżeczkę ziaren sezamu oraz posiekany czosnek i szczypior. Dokładnie mieszamy. I to już koniec.

8. Wystarczy tylko wyłożyć na talerze i posypać z wierzchu paseczkami pokrojonej papryczki chilli.

Potrawę tę, jak i zdecydowaną większość w kuchni koreańskiej spożywamy z ryżem. Można oczywiście obejść się i bez niego. Proszę też wypróbować jako przekąskę na długie karnawałowe wieczory, gdyż nie wszyscy przepadają za przepychankami na parkiecie, za to wszyscy musimy jeść…

요리

PolecaMY również:

Jeyuk bokkeumHobakjeon 2HobakjeonJeon, Oi naengguk, Tteokbokki, Dubujorim, Dakkangjung, Ojingeo bokkeum, Japchae, Bulgogi