Akademia kimchi: Chonggak kimchi

A już myślałem, że nic z tego nie wyjdzie. Znaczy się, że akurat tego kimchi nie uda mi się ani skosztować, ani zaprezentować. Z tego prostego powodu, że jej składnikiem bazowym jest młoda biała rzepa i to koniecznie z liśćmi. Czyli po prostu pęczki całe, co w Polsce wydawało się nie do dostania. Uwierzcie, że prawie rok szukałem wszędzie, w każdym niemal zakątku kraju, w sklepach azjatyckich i nic. Aż natura (poniekąd) się nade mną zlitowała. A miała wygląd niewysokiego pana po pięćdziesiątce, który jak się okazało, od zeszłego roku zamawia małe ilości od stałego dostawcy rzepy, bo ma kilku stałych odbiorców. Wpisałem się na listę…

chonggak8Chonggak kimchi ma swoich wiernych „wyznawców”, może właśnie dlatego, że tak trudno je w Polsce przyrządzić. Nawet zamieszkali trochę dłużej w Polsce Koreańczycy mają z tym problem i siłą rzeczy ograniczają się do kimchi z samej rzepy. Tym większa z tego powodu przyjemność móc zaprezentować wam to dzieło…

Do przygotowania chonggak kimchi potrzebujemy:

  • pęczek młodej białej rzepy obowiązkowo z liśćmi (proporcje pozostałych dodatków podane są właśnie do tej ilości rzepy);
  • małą cebulę;
  • pęczek szczypioru (w innych ilościach się nie kupi:), choć niecały zużyjemy);
  • główkę czosnku;
  • dwie łyżki mąki ryżowej (możemy użyć też ziemniaczanej);
  • szklankę wody;
  • zmielone papryczki chili (ilość zależna od preferencji smakowych – zamiast zmielonego chili możemy użyć pasty gochujang);
  • sól;
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 łyżki sosu rybnego.

 Chonggak limchi przyrządzamy w sposób następujący:

chonggak11. Korzenie rzepy obieramy ze skórki, pamiętając o dokładnym wyczyszczeniu miejsc tuż przy liściach), przekrawamy na połówki i dokładnie myjemy. Osączamy z wody i dokładnie solimy stale mieszając. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.

chonggak22. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy do niej mąkę, Dokładnie roztrzepujemy. Stawiamy na ogień i zagotowujemy dokładnie mieszając, aby się całość nie przypaliła. Po około 2 minutach dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy jeszcze stale mieszając ok. minuty. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy stale mieszając.

chonggak33. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szczypior myjemy i kroimy na kawałki ok. 0,5 cm. Czosnek obieramy i poszczególne ząbki albo drobniutko kroimy albo miażdżymy w wyciskarce.

chonggak44. Rzepę (po godzinnym nasoleniu) dokładnie opłukujemy z soli (najlepiej wielokrotnie) i osuszamy.

chonggak55. Ostudzoną masę z mąki przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną cebulę oraz szczypior, zmiażdżony czosnek, sos rybny i chili. Dokładnie mieszamy. Trzeba spróbować i doprawić pod nasze smak i gust.

chonggak66. Kawałki rzepy dodajemy do powstałej pasty. Dokładnie ale delikatnie, aby nie poodrywać od korzeni liści, mieszamy.

chonggak7Składamy połówki korzeni rzepy, obwiązujemy ich liśćmi i układamy w naczyniu. Na wierzchu kładziemy ewentualną pozostałość pasty. I gotowe.

Tak przygotowane kimchi odstawiamy na dzień, dwa w pokojowej temperaturze, starając się w miarę regularnie podlewać je powstającym sosem. Potem wstawiamy do lodówki. Podajemy w całości lub przekrawamy w poprzek na mniejsze kawałki. Chonggak kimchi, jak każde inne, można podawać do każdego posiłku, również po prostu do samego ugotowanego ryżu. To również jest pełny koreański posiłek…

요리사

PolecaMY również:

Pulgunmuu kimchi, Kaji kimchi, Nabak kimchi, Oisobagi kimchi, Pogi kimchi, Geotjeori kimchi, Mul kimchi, Mu kimchi, Pa kimchi