Tradycyjna kuchnia koreańska: Hobakjeon

Po ostatnim przepisie na jeon dostałem sporo zapytań o tę samą potrawę, ale w wersji wegetariańskiej. Oczywiście, że istnieją! I to sporo odmian, żeby nie powiedzieć multum. Zacznijmy od chyba najprostszej: jeon z cukinii. Pierwszy raz spotkałem się nim na przyjęciu wydanym przez Koreańczyków. Małe placuszki, lekko ciepławe z dodatkiem obowiązkowego sosu, ale nawet bez niego smakują wybornie. Znakomita przekąska do długiego biesiadowania przy piwie, od których to (i biesiadowania, i piwa) Koreańczycy wcale nie stronią. I najważniejsze: składniki pod ręką właściwie, a przygotowanie zajmuje kilka minut. Kto wierzy, niech spróbuje, kto nie wierzy, niech zazdrości…

hobakjeon6Do przygotowania hobakjeon potrzebujemy:

  • jedną średnią cukinię;
  • małą papryczkę świeżego, czerwonego chili;
  • pół szklanki mąki;
  • 2 jajka;
  • łyżeczkę soli;
  • tłuszcz do smażenia.

Hobakjeon przygotowujemy w sposób następujący:

hobakjeon11. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki grubości ok. 0,5 cm. Rozkładamy je i solimy każdy z osobna po obu stronach. Odstawiamy na ok. 10 minut.

hobakjeon22. W międzyczasie papryczkę chili myjemy, rozkrawamy i pozbawiamy pestek. Następnie kroimy w cieniutkie talarki (lub poprzeczne paseczki, jeśli wcześniej rozkroiliśmy ją wzdłuż).

hobakjeon33. Na osobne talerze wysypujemy mąkę oraz rozbijamy jajka, które roztrzepujemy z dodatkiem szczypty soli.

hobakjeon44. Wracamy do cukinii. Plasterki opłukujemy z soli i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Na patelni podgrzewamy tłuszcz.

hobakjeon55. Każdy z plasterków obtaczamy w mące oraz w jajku i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Na wierzchu kładziemy kawałeczek chili. Przykrywamy patelnię na dosłownie pół minuty i gotowe. Następna partia do smażenia.

Zamiast kłaść kawałki pokrojonego chili można również posypywać nasze krążki tym sproszkowanym, a jeszcze lepiej odrobiną gochugaru (rodem z Korei). Proste, jak nie wiem co. Podajemy najlepiej z dodatkiem sosu. Ja wolę te ostrzejsze na bazie chili, ale zwykłym sojowym też nie pogardzę. Kiedy kilka dni temu zrobiłem znajomym, którzy wpadli na szybkie piwo, byli wręcz zachwyceni…

요리

PolecaMY również:

Jeon, Oi naengguk, Tteokbokki, Dubujorim, Dakkangjung, Ojingeo bokkeum, Japchae, Bulgogi